Norge

Flere barn lever i fattigdom

Tall fra 2019 viser at flere barn lever i fattigdom enn før. Barn med innvandrer-bakgrunn er hardest rammet.

I 2019 fikk norske husholdninger mer i inntekt. Samtidig var det flere barn som levde i familier med lav inntekt over tid. Det ble målt over tre år.

Tallet på barn i familier med lav inntekt har økt jevnt siden 2011. I 2019 gjaldt dette 115.000 barn. Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en rapport.

Over halvparten av disse barna hadde innvandrer-bakgrunn. Det har det gjort siden 2013. Det har økt mest for denne gruppen.

SSB skriver at det er sammenheng mellom lav inntekt og å være uten jobb.

Barn med innvandrer-bakgrunn utgjør 18 prosent av alle barn i Norge. Nesten 40 prosent av dem lever i en familie med lav inntekt over tid.

Mellom 2008 og 2011 levde omtrent 7,7 prosent av alle barn i Norge i familier med lav inntekt. I 2015 økte andelen til over 10 prosent.

Antall barn i befolkningen har økt med 2,7 prosent siden 2006. Antall barn i familier med lav inntekt har økt med over 70 prosent.

Personer som blir født i familier med lav inntekt, får oftere dårlig helse. Det er vist at unges mentale helse blir påvirket av det.

Hjelpe-organisasjonen Redd Barna reagerer sterkt på tallene. De tror at pandemien gjør at tallene for 2020 er enda verre.

– Vi tror det kan bli enda verre enn dette. Tiden er inne for en stor økonomisk krisepakke for barn og unge, sier Monica Sydgård.

Hun er leder for Redd Barnas Norge-program. Hun sier at utviklingen er alvorlig.

Det er en alvorlig utvikling. Men vi er ikke overrasket. Politikere har snakket om dette i mange år. Likevel er det gjort lite med det, sier hun.

Redd Barna foreslår blant annet at barnetrygden øker for alle barn opp til 18 år. De vil også at et eget team i Nav skal jobbe med familier med barn.

Elisabeth Kaski jobber med finans i Sosialistisk Venstreparti (SV). Hun sier at vi har en fattigdoms-krise i Norge.

– Siden Erna Stoltenberg ble statsminister har antallet barn som lever i fattigdom, økt med 31.600 barn. Det er ikke holdbart.

Hun mener at barnetrygda bør økes. Hun mener også at barnehage bør bli billigere og SFO gratis.

– Vi kan ikke sitte og se på at fattigdommen øker sånn som nå, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå