Norge

Raskt internett til alle innen 2025

Regjeringen vil at alle i Norge skal få tilgang til bredbånd med høy hastighet før 2026.

Regjeringen har satt et nytt mål for internett i Norge: Alle skal få tilbud om bredbånd med høy hastighet før 2026.

Høyhastighets-bredbånd har blitt mer enn dobbelt så raskt på ett år. Nå skal alle få tilbud om å få 100 m/s.

– Alle skal ha muligheten til å jobbe hjemmefra og bruke alle digitale, offentlige tjenester. Det viktigste er at alle i distriktene også skal ha tilgang til internett med høy fart.

Det sier minister for distrikt og digitalisering, Linda Hofstad Helleland.

Hun forklarer farten på bredbåndet som en hastighet for nedlastning på 100 megabit per sekund. I Sverige har de mål om å gi 98 prosent av folk der 1.000 m/s innen 2025.

De tilbyr altså ikke alle det samme raske internettet. Men det er 10 ganger raskere enn i Norge.

– Det viktigste er at alle skal få et godt tilbud på høyhastighet som er godt nok for de aller fleste i dag. Det betyr ikke at vi ikke skal ha ambisjon om enda høyere fart. Det som er «bredt» bredbånd i dag, kan være «smalt» om kort tid, sier Helleland.

5G-nettet er viktig for å nå ut til flere med raskt bredbånd. I høst skal det bestemmes hvem som skal bygge det ut.

Den som får gjøre det, må bygge ut det raske internettet i små bygder i bytte mot 5G-frekvenser. Det kan for eksempel bli Telia, Telenor eller Ice som får jobben.

– 5G er viktig. Under pandemien har vi sett hvor viktig det er med raskt og stabilt bredbånd – og det blir ikke noe mindre viktig framover, sier Helleland.

Utbyggingen av 5G-nettet starter med en gang det er bestemt hvem som skal få bygge det ut. Det skal være ferdig i 2024, om det går som planlagt. Så skal alle ha internett med høy hastighet i løpet av 2025.

Siste utgave

På forsiden nå