Norge
Bildet biser busser.

YS: Streik kan føre til stopp av bussene

Det kan bli streik fra søndag morgen Over 5.500 bussjåfører over hele landet kan bli tatt ut.

Nesten 30.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik. Det skjer om ikke organisasjonene LO og YS blir enige med NHO i lønnsoppgjøret. Fristen er natt til søndag.

Over 5.500 bussjåfører over hele landet kan da bli tatt ut i streik. Streiken kan føre til at alle rutebusser står stille. Det gjelder også flere ferje-strekninger.

– Hvis vi ikke blir enig med NHO innen meklingsfristen, tar YS ut over 5.500 bussjåfører over hele landet i streik.

Det sier Eirik Bornø. Han er leder for YS Privat.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) sier at de totalt vil ta ut over 23.500 medlemmer i streik i første omgang. Da vil enda flere bussjåfører streike.

– Vi har alltid som mål å bli enige. Men vi er også forberedt på streik om det blir nødvendig. Det har ikke vært mulig å bli enig med NHO til nå, sier Peggy Hessen Følsvik. Hun er leder i LO.

Lønnsoppgjøret skal mekles hos Riksmegleren fra fredag. Fristen går ut natt til søndag 11. april.

– Hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike. Streiken begynner fra arbeidstiden begynner på søndag. Det sier LO.

Om det blir streik, kan enda flere bli tatt ut i streik.

LO-medlemmene som blir tatt ut i streik jobber i mange bransjer. Blant annet industri, bygg og anlegg.

LO og YS krever at lønnen skal øke minst like mye som prisene har økt siden forrige oppgjør. Pris-stigningen er på 2,8 prosent. Det vil si at de krever at kjøpekraften opprettholdes.

Næringslivets hoved-organisasjon (NHO) krever at lønnen ikke skal øke mer enn 2,2 prosent. Det betyr at de krever at den reelle lønnen hos arbeidstakerne går ned.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå