Norge
Bildet viser et skilt der det står Skatteetaten.

Mange får penger igjen på skatten

Tre av fire personer betalte for mye skatt i fjor. Nå får de pengene igjen.

Over 32 milliarder kroner har folk betalt for mye i skatt. De skal betales tilbake. Det skjer denne våren eller nærmere sommeren. Tre av fire nordmenn betalte for mye i skatt i 2020.

Pengene kommer allerede om noen uker. Eller i mai og juni. Det skjer om du leverer den nye skattemeldingen på skatteetaten.no.

– Da du få skatteoppgjøret med penger på konto. Det skjer innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier Nina Schanke Funnemark. Hun er skattedirektør.

Blir du tatt ut til kontroll, vil kunne ta lenger tid.

De som leverer skattemeldingen automatisk, må vente til juni. Du får pengene raskere om du selv sender inn selv digitalt.  Leverer du skattemeldingen på papir? Da får du skatteoppgjøret først i august.

Skatteetaten har regnet ut hvor mange som trolig får tilbake på skatten. Det gjelder trolig 2,7 millioner mennesker. Men 1 million personer må betale mer i skatt. De får restskatt. De skylder 24 milliarder kroner til sammen.

En årsak til at noen får restskatt, kan være at folk ikke reiste til jobben i fjor. Da har de ikke rett for fradrag for reiser. På årets skattemelding er dette punktet ikke fylt ut på forhånd.

– Har du reist til jobb i hele eller deler av 2020 akkurat som du pleier? Da må du selv fylle ut opplysninger om dette i skattemeldingen, sier Funnemark.

Noen fikk også lavere rente på lånene sine i fjor. Det fører til mindre fradrag på skatten.

Færrest skylder skatt i Innlandet. I gjennomsnitt skal folk betale restskatt på 16.299 kroner der. Det gjelder over 60.000 innbyggere. I Oslo har flest fått restskatt. Der må over 141.000 personer betale mer i skatt. I gjennomsnitt er restskatten på 37.660 kroner der.

I Lurøy i Nordland må noen betale ekstra mye restskatt. 314 personer må i snitt betale 89.124 kroner i restskatt. De følges av folk i kommunene Røst i Nordland og Frøya i Trøndelag.

De som kan juble høyest, bor i Austevoll i Vestland og Værøy og Træna i Nordland. Der bor de som i gjennomsnitt har mest penger til gode på skatten. I snitt får de 25.407 kroner tilbake i Austevoll. På Værøy får folk tilbake 23.428  kroner og på Træna 23.339 kroner.

Nesten 5 millioner nordmenn har allerede fått skattemeldingen for 2020. Her er også den foreløpige beregningen av skatten din. Den sier hva du trolig må betale i restskatt. Eller hva du trolig har til gode.

– Det er først når du får skatteoppgjøret at du får endelig beregning av skatt.

Skattemeldingen er fylt ut på forhånd. Men den er ikke ferdig. Det kan være informasjon som du selv må fylle inn. Det gjelder for eksempel om fradrag, ekstra inntekter eller verdier i andre land. Det er derfor viktig at du sjekker at opplysningen stemmer.

30. april er fristen for å levere skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister. Du kan søke om å få utsatt fristen én måned.

Mer fra Norge

På forsiden nå