Norge
Bildet viser skipet Eemslift Hendrika som ligger med slagside i Norskehavet

Starter bergingen av lasteskip

Onsdag skal blir fire eksperter fra Nederland satt av på lasteskipet som driver utenfor Ålesund. De skal forsøke å feste slepebåter til skipet.

Onsdag formiddag skal bergingen av lasteskipet utenfor Ålesund starte. Det har vært i drift uten mannskap siden mandag.

– Vi er veldig optimistiske til at skipet skal bli slepet inn i roligere sjøområde i løpet av formiddagen. Det sier Hans-Petter Mortensholm i Kystverket til kanalen NRK.

Skipet er fra Nederland og heter Eemslift Hendrika. Det var på vei til Trøndelag. Mandag formiddag sendte det ut nødsignal. Senere samme kveld mistet det motorkraft. Mannskapet ble reddet ut.

Onsdag morgen kom det to slepebåter. De skal festes til skipet med slepetau. Fire eksperter fra Nederland skal settes av på lasteskipet fra fly. De skal feste slepetau til skipet.

Skipet ligger onsdag morgen omtrent 40 nautiske mil vest for Ålesund. Men bare rundt 30 nautiske mil fra land. Det er det samme som 50 kilometer.

Dårlig vær har gjort at bergingen vanskelig til nå. Mortensholm sier at været har blitt bedre.

– Jeg tror den største risikoen er at det er så mye bevegelse i sjøen av vi ikke får festet slepebåtene. Det er det liten sannsynlighet for, sier han.

Skipet veier 5.460 tonn. Om bergingsmannskap ikke får sleper om bord, kan skipet treffe land i løpet av onsdag ettermiddag. Kystverket tror skipet berges før det skjer.

Skipet er lastet med servicebåter. Det har også rundt 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel om bord.

– Det verste som kan skje er at vi ikke får over slep i det hele tatt. Da blir situasjonen kritisk. Da kan skipet synke. Det er lite sannsynlig, men vi er forberedt på det, sier Mortensholm.

Tirsdag kveld drev skipet med en fart på omtrent 2 knop. Det hellet til den ene siden, med en slagside på nesten 50 grader. En av servicebåtene på lasten falt av tirsdag. Etter det, rettet skipet seg opp litt. Faren for at det skal velte kan være mindre.

Mer fra Norge

På forsiden nå