Norge
Bildet er av Guri Melby, Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad. De står bak hver sin talerstol.

Vil starte gjenåpningen av Norge

Erna Solberg sier hun er klar for å starte gjenåpningen av Norge. Fra fredag blir det mindre strenge nasjonale regler.

Før påske ble stadig flere smittet med korona i Norge. Da ble det strengere regler. Nå blir flere av disse reglene borte fra fredag.

– Vi gjør om på innstramninger fra før påske. Det er mindre smitte nå. Færre trenger hjelp på sykehus. Det virker som at tiltakene har hatt god effekt. Så fra fredag blir det endring i reglene, sier Erna Solberg.

(Saken fortsetter under lista)

Fra fredag er dette reglene i hele Norge:

  • Det kan være maks ti personer på private selskap i leide lokaler.
  • Det kan være 20 personer hvis det er ute.
  • Barn i samme kohort i barnehage og skole kan være sammen, hvis det er nok voksne tilstede.
  • Det kan være 50 personer på arrangementer for barn og unge under 20 år. Da er det ingen krav om faste plasser. Arrangementet kan være innen både idrett og kultur. Alle må være fra samme kommune.
  • Det kan være 100 personer på arrangementer der det er faste plasser.
  • Det kan være 200 personer på arrangementer som skjer ute. Hvis det er faste plasser og minst to meters avstand mellom, så kan det være totalt 600 personer. Det må da være fordelt på tre grupper på 200.
  • Arrangører skal passe på å sikre nok avstand mellom folk som ikke bor sammen når de er på arrangementer med faste plasser.
  • Det blir lik mulighet for å sjenke alkohol på arrangementer som på serverings-steder.

Solberg sier at de i løpet av starten av mai skal avgjøre når Norge kan åpne mer. Om alt går bra, kan det skje i slutten av mai. Det vil handle om hvor mange som er smittet og hvor mange som trenger hjelp på sykehus. Det vil også kreve at mange nok er vaksinert.

– Når vi åpner for at flere kan samles, så må det være lett å spore smitte hvis noe skjer. Det er viktig at folk laster ned og bruker Smittestopp-appen. Da får du vite det, om du bør teste deg, sier Solberg. Hun fikk selv et varsel i appen for noen uker siden.

Flere av rådene blir også endret. Blant annet er anbefalt avstand nå én meter, og ikke to meter slik det har vært i det siste. Du kan lese rådene her. Det er også flere kommuner som har strengere råd og regler. Sjekk dette med kommunen du bor eller jobber i.

Kjell Ingolf Ropstad er barne- og familieminister. Han var glad for at de nå kan åpne opp for mer aktivitet for barn og unge.

– Nå åpner vi for barn og unge som er interessert i andre ting enn idrett. Nå blir det de samme regler for de som driver med kultur, som for de som driver med idrett, sier han.

Like før klokka ble det kjent at det vil gå lenger tid før vaksinen fra Johnson & Johnson kommer til Europa. Det kan føre til at senere trinn i gjenåpningen vil måtte vente. I verste fall kan det kan ta åtte til 12 uker ekstra før alle over 18 får første dose med vaksine.

Solberg sier de vil vente med å bekymre seg. Årsaken er at det var ventet få doser til Norge i april og mai.

– Forsinkelsen blir stor hvis vi verken bruker vaksinene fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson. Vi tror det vil gjøre at det tar mellom åtte og 12 uker lengre tid. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sier Line Vold. Hun er avdelings-direktør ved Folkehelse-instituttet (FHI)

Da vil siste stikk blant de over 18 år bli satt i uke 40.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå