Norge
Bildet viser et tog

Ja til Nord-Norgebanen

Stortinget stemte tirsdag for å starte arbeidet med en togbane fra Fauske til Tromsø.

Tirsdag stemte Stortinget for å begynne arbeidet med en jernbane fra Fauske til Tromsø. Dermed vil kanskje den 375 kilometer lange banen bli bygget.

– Stortinget ber regjeringen sette i gang arbeidet med å realisere Nord-Norgebanen. Det står det i forslaget de stemte for.

Nord-Norgebanen har vært diskutert lenge. Det var SV, Senterpartiet (Sp) og Fremskrittspartiet (Frp) som kom med forslaget. Arbeiderpartier, Rødt og MDG stemte også for.

Det har vært mange diskusjoner før tirsdagens avstemning.

Knut Arild Hareide (KrF) er samferdsels-minister. Han synes det er uansvarlig å bygge banen. Han tror det vil bli dyrere enn de antar at det blir. Nå er det tenkt at byggingen vil koste opptil 120 milliarder kroner.

Selv om det er blitt stemt for å starte planene om å bygge, er det ikke sikkert at det skjer. Hareide sier regjeringen må endre prioriteringene sine om det skal inn i den Nasjonale transportplanen. Han sa før avstemmingen at det må brukes mindre penger på andre prosjekter for å få det til.

Audun Lysbakken er leder i SV. Han mener derimot at det er et spørsmål om hva vi skal satse på. Han synes ikke det blir for dyrt.

– Det er litt rart med oppstusset rundt dette. For jeg får ikke de samme spørsmålene når vi snakker om behovet for å bygge Ringeriksbane eller andre baner. Alle sånne vedtak betyr å binde penger til prosjekter. Spørsmålet er jo om vi også vil satse på Nord-Norge, sier Lysbakken.

I mai i fjor ble det samme forslaget stemt ned i Stortinget. Da sa Ap nei. De mente at prosjektet var så stort at det måtte ha sin egen utredning.

Planen ble sist utredet i 2019 av Jernbane-direktoratet. Da ble det konkludert med at Nord-Norgebanen kan koste rundt 113 milliarder kroner.

Direktoratet regnet seg fram til at samfunnet vil tape mellom 46 og 109 milliarder kroner om banen blir bygd.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå