Norge

Disse reglene gjelder på 17. mai

Det er strenge regler for nasjonaldagen også i år.

Allerede i mars kom beskjeden om at barne-toget i Oslo er avlyst. Det blir en dempet feiring også i år. Dette er reglene som gjelder på 17. mai.

– Nå står vi her igjen for å si at pandemien vil prege feiringen av vår nasjonaldag også i år, sier kulturminister Abid Raja.

Raja har snakket med grupper som planlegger feiringen i hele landet. Han sier at det er mange gode planer for hvordan dagen skal bli både fin og trygg.

– Det blir fine markeringer rundt omkring i landet. Barna skal få en god dag, sier han.

Det er de nasjonale reglene som vil gjelde på 17. mai. Steder med mye smitte vil ha strengere regler. Det er viktig å følge med på de lokale reglene der du bor.

Der det er lov å holde arrangementer, bør du unngå å blande folk fra forskjellige kommuner og bydeler.

– Å følge reglene er å vise omsorg for de du er glad i, sier Abid Raja.

Han håper folk følger reglene. Sånn kan vi alle få en trygg feiring av nasjonaldagen.

Disse reglene gjelder nasjonalt på 17. mai:

  • Det er lov å ha opptil fem gjester hjemme. Hvis alle er fra samme husstand, kan det være flere. Da må det holdes en meters avstand.
  • Det er lov å samle opptil ti personer på private arrangementer innendørs. Utendørs kan det være opptil 20 personer på et privat arrangement.
  • På offentlige arrangementer kan det være opptil 10 personer innendørs uten fast plass. Med fast plass kan det være opptil 100 personer innendørs.
  • På offentlige arrangementer kan det være opptil 200 personer utendørs. Det kan være opptil 600 personer om gruppene deles i tre og holder god avstand fra hverandre.
  • 17. mai-tog er regnet som et arrangement. Det samme gjelder blant annet fester, taler og leker. Da gjelder de lokale reglene om arrangement.
  • Korps har lov til å spille for folk utendørs. Men de kan ikke si ifra om når eller hvor de skal spille. Det for å unngå å samle mange mennesker.
  • I private hjem kan de fullvaksinerte ha nærkontakt med andre vaksinerte. Og uvaksinerte som sansynligvis ikke blir alvorlig syk av korona.
  • Barn kan ha besøk av de som er i samme kohort i barnehage og barneskole. Barn kan ha besøk av en eller to faste venner.

Mer fra Norge

På forsiden nå