Norge
Bildet viser tollere som jobber på grensa i Norge.

Rekordmange vil ta høyere utdanning

154.000 personer har søkt om plass på høyere utdanning. Det er rekord. Å bli toller er veldig populært.

Folk strømmer til høyere utdanning i Norge. Det viser tall fra Samordnet opptak. 154.000 personer har søkt på høyere utdanning. Det er  3.304 flere enn i fjor.

– Det er veldig bra at mange ønsker å ta høyere utdanning. Flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Det ser vi når det er kriser, sier Henrik Asheim i en pressemelding. Han er forsknings- og høyere utdanningsminister.

Asheim sier at det ofte er de samme studiene som er populære. Men til høsten starter et nytt studium i Stavanger.

For første gang kan norske studenter gjennomføre en bachelorgrad i tollfag. Hele 2.064 søkere har satt studiet på førsteplass. Studiet har 35 plasser. Dermed er konkurransen stor.

– Det er fantastisk at så mange ønsker å ta toller-utdanningen, sier tolldirektør Øystein Børmer til nyhetsbyrået NTB.

De siste årene har Tolletaten forsøkt å vise fram hvordan det er å jobbe der. Folk har blant annet kunne følge med på en TV-serie om etaten.

– Disse høye søkertallene tar jeg som et tegn på at vi har lyktes, sier Børmer.

Det vil være 61.673 studieplasser i Norge til høsten.

Mange ønsker også å bli siviløkonom ved Norges Handelshøyskole (NHH). Flest søkere har dette som sitt førstevalg. Også rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo har mange søkere.

Omternt 40.000 personer har søkt fag innen helse og sosial. Dermed har mer enn hver fjerde søker helsefag på topp.Nesten 9 prosent ønsker å bli sykepleier.

Flere fylker merker også at flere søker seg til utdanning der for første gang. I Nordland er det flere søkere til Nord Universitet og til å bli politi i Bodø. Innlandet har også fått flere søkere til Høgskolen og til det nye para-medisinstudiet ved NTNU Gjøvik.

Mer fra Norge

På forsiden nå