Norge

Fare for jordbær-sesongen

Norske bønder sliter med å finne folk som vil plukke jordbær. Noen vurderer å droppe det helt.

Grensene til utlandet er stengt på grunn av korona-viruset. Det gjør at norske bønder mangler folk som kan jobbe for dem. Noen vurderer å droppe jordbær-sesongen.

Om et par måneder er jordbærene modne. Men jordbær-bøndene sliter med å finne folk som vil plukke bærene.

– Jeg har forsøkt å få tak i norske arbeidere, men det er få som har lyst til å plukke. Hvis jeg ikke får tak i flere, så tror jeg at jeg ikke gidder å plukke i år, sier Einar Glesne til Drammens Tidende. Han er jordbær-bonde.

Sammen med sønnen produserer de 150 tonn jordbær i Krødsherad hver sommer. Men i år er det fare for at de mister det meste om ingen vil plukke dem.

Glesne forteller at norske arbeidere som oftest slutter etter noen dager.

– De norske sier ofte at jobben er for hard så de gidder ikke mer og slutter. De får penger fra Nav likevel. De utenlandske er her for å få penger, og tjener godt om de er raske, sier Glesne.

Nav sier at en av utfordringene for uerfarne arbeidere i landbruket, er at de får akkordlønn der. Det betyr at de får penger per kurv de plukker. Da lønner det seg å være rask.

– For noen kan dagpengene være høyere enn lønnen nye ansatte vil få hos bøndene. Ikke alle klarer å plukke nok til å tjene mer enn de vil få i dagpenger. Det sier Ingar Heum i Nav Vestre Viken.

Arbeiderpartiet mener derimot at ungdommen kan være med å plukke.

Nils Kristen Sandtrøen er landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Han mener det er feil at folk ikke gidder å jobbe i jordbæråkeren fordi de får penger fra Nav likevel.

– 17-åringer på videregående skole får som oftest ikke penger fra Nav, sier han.

Sandtrøen mener at problemet ligger i at regjeringen ikke lar Nav rekruttere ute på videregående skolene. Han synes det bør bli mulig.

Mer fra Norge

På forsiden nå