Norge
Bildet viser statsminister Erna Solberg

Statsministeren: – Vi vil lære av kritikken

Statsminister Erna Solberg har svart på kritikken fra korona-kommisjonen.

14. april kom korona-kommisjonens vurdering av hvordan regjeringen har taklet korona. Kommisjonen skrev en lang rapport. Der stod det at myndighetene samlet sett har taklet pandemien godt. Men at de kunne vært bedre forberedt.

Nå har statsminister Erna Solberg svart på vurderingen.

– Vi vil bruke vurderingen til å lære, sier Erna Solberg.

Statsminister sier at en influensa pandemi var noe som myndighetene visste kunne skje. Derfor var det en plan for hvordan smitten skulle stoppes. Men det var ingen plan for hvordan samfunnet skulle takle en så lang nedstengning.

12. mars satte regjeringen inn strenge regler for å stanse smitten. Store deler av samfunnet stengte ned. Siden da har regler blitt fjernet og nye regler har kommet.

– Vi sa at vi kom til å gjøre feil. Vi tok heller beslutninger tidlig og endre dem underveis, enn å vente til det var for sent, sier hun.

Norge manglet smittevern-utstyr da korona-viruset kom. Det får regjeringen kritikk for i rapporten. Underveis har vi fått mer smittevern-utstyr og har fylt opp lagrene. Nå vil regjeringen ha en permanent ordning for å sikre smittevernutstyr i statsbudsjettet.

Statsministeren er enig i kritikken om reglene for å reise inn til Norge. Høsten 2020 kom det en ny runde med smitte til landet. Mye kom fra utlandet fordi grensene åpnet. Likevel mener Solberg at det var riktig å åpne grensene. Men at det skulle vært strengere regler for karantene.

Siden den gang er det strengere regler på grensen. Nå må folk blant annet teste seg på grensen, det er krav om negativ test, karantene-hotell og strenge regler for arbeids-reisende.

Erna Solberg sier at regjeringen har lært mye om kommunikasjon gjennom pandemien.

– Vi har lært mye om ulike måter å nå fram til ulike grupper i samfunnet. Det skal vi ta med oss sånn at vi ved neste krise når raskt ut med informasjon til hele befolkningen. Også til alle som ikke snakker norsk.

Kommisjonen skal fortsette å vurdere regjeringen fram til korona-pandemien er slutt. Da skal også regjeringen komme med en stortingsmelding.

Mer fra Norge

På forsiden nå