Norge

Folk i Norge fulgte mer med på nyheter i 2020

Flere leste nyheter på nett og i sosiale medier i fjor. Det var liten endring blant de som så eller hørte på nyheter på vanlig radio og TV. Årsaken er trolig korona.

– Folk blir mer opptatt av nyheter når det skjer store ting i verden. Men folk beholder vanene sine med medier over tid, sier Emma Schiro. Hun er statistikk-ansvarlig for Norsk mediebarometer.

Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte tall for hvordan vi brukte medier i fjor. De viser at flere fulgte med på nyheter i 2020. Etter flere år med færre seere på vanlig TV, holdt det seg stabilt i fjor.

48 prosent så på vanlig TV i fjor. Det er like mange som året før. Flere så på nyheter på TV. I 2019 så i gjennomsnitt 53 prosent direktesendte nyheter på TV. I fjor gjorde 62 prosent det samme.

Schiro sier det er en klar sammenheng med korona. Norge ble ikke stengt før midten av mars. Fram til det var det færre som på vanlig TV. Etter mars holdt tallene seg stabile, sier hun. Det samme skjedde på radio. Der har det også vært flere år med stadig færre lyttere til nyheter på radio. Men i 2020 ble det litt flere.

Færre leste papiravis i fjor. Slik har det vært i flere år. Rundt 24 prosent leste en papiravis på en vanlig dag. Året før var det 27 prosent.

Men flere leste nyheter på nett. I fjor hadde nesten én av tre tilgang på en nettavis som krever betaling. Det var totalt 29 prosent. Året før var det 26 prosent. 77 prosent sier de leser nyheter på nett eller papir en typisk dag. Det er mer enn året før

44 prosent av de som leser nyheter på nett, gjør det på sosiale medier. Det gjelder særlig de mellom 16 år og 19 år. Hele 69 prosent unge finner nyhetene de leser på sosiale medier. Flest av de unge under 20 år finner nyheter på Snapchat. Facebook er mest vanlig for de over 20 år.

Siste utgave

På forsiden nå