Norge

Norske bønder vil ha over to milliarder kroner ekstra

Kravet fra bønder i Norge ble levert tirsdag. De vil ha over to milliarder i jordbruks-oppgjøret i år.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har levert et felles krav før jordbruks-oppgjøret. De vil ha totalt 2,114 milliarder kroner til bønder i Norge.

De to organisasjonene krever penger til flere formål. Pengene skal sikre bønder bedre inntekt og til å sikre bønder bedre velferd. Det skal også være til støtte for å investere i landbruket. Mye er også for å dekke økte kostnader.

145 millioner kroner skal bidra til høyere inntekt. Det vil bety at hver bonde som jobber heltid skal tjene 48.700 kroner mer.

Lars Petter Bartnes er leder i Norges Bondelag. Han sier det er «en skjebnetid for norske bønder og norsk matproduksjon.»

– Kravet i år handler om at det skal bli mindre forskjell på inntekten til bønder og andre i Norge, sa Bartnes da kravet ble levert. Det var en på en pressekonferanse.

– Vi skulle gjerne oppnådd enda mer, sier Kjersti Hoff. Hun er leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Det har også kommet krav til organisasjonene. Det er en aksjon som kaller seg #bondeopprør21. Den har fått over 20.000 underskrifter, skriver avisa Nationen.

Aksjonen krever at de som er med i organisasjonene får stemme over om de vil godta forhandlings-resultatet. Det kravet er avvist av begge organisasjonene, skriver avisa Klassekampen.

Viil Søyland skal forhandle på vegne av staten. Hun sier allerede nå at det vil bli tøffe møter for å bli enige.

– Det er et omfattende krav. Det er høyt og omfattende i alle saker. Det er basert på en sterk prisvekst. Det er også basert på en stor vekst i inntekt, sa hun på pressekonferansen.

Søyland minner om at Norge er i en spesiell situasjon. Det har ført til at det har vært et beskjedent resultat i andre bransjer. Hun sier det er vanskelig å si hva som skjer i 2022. En ting er pandemien det siste året. Men også tørken sommeren 2018.

– Det blir derfor svært krevende forhandlinger. Men som alltid forhandler vi med mål om å inngå avtale, sier Søyland.

Staten kommer med sitt tilbud til bøndene 4. mai. Deretter skal det være forhandlinger fram til 15. mai.

I 2019 var kravet i underkant av to milliarder kroner. Da tilbød staten én milliard.

Siste utgave

På forsiden nå