Norge
Bildet er av inngangsporten til Bergen Engines. Logoen til eieren Rolls-Royce er øverst på skiltet utenfor.

Bergen Engines kan få nye eiere

Bergen Engines kan få nye eiere. To selskaper sier de ønsker å kjøpe firmaet.

Bergen Engines er en motor-fabrikk. Rolls-Royce eier den i dag, men ønsker å selge. De hadde egentlig funnet noen som ville kjøpe. Men regjeringen sa nei.

Det er fordi Bergen Engine selger motorer til forsvaret i Norge. De som ville kjøpe fabrikken skal ha for tette bånd til Russland. Regjeringen mener at eieren bør være fra et land Norge samarbeider med militært.

Det er uklart hva som vil skje med fabrikken. Et selskap fra Sveits sa tidlig at de ønsket å kjøpe fabrikken. Det ønsket de også da den ble solgt forrige gang. De tilbød mindre for firmaet enn selskapet med bånd til Russland. De har sendt brev til næringsminister Iselin Nybø.

Gerry van der Sluys er sjef for dette konsernet. De kaller seg Business Creation Investments AG. Han sier de ønsker å bygge et større miljø for flere lignende firmaer i Norge.

– Det handler ikke bare om penger. Det handler også om jobber. Det handler om å styrke økonomien i regionen og i Norge, sa han til avisa Bergens Tidende / E24 for en uke siden.

Nå sier et helt nytt selskap at de kan være interessert i å kjøpe Bergen Engines. De er fra USA og jobber med IT. De har en plan som kanskje er mer uventet.

Power Analytics lager programmer som blir brukt til å styre motorer. De vil bruke motorer fra Bergen Engines sammen med sol- og vindkraft. Det kan lage strøm til kunder som trenger mye strøm.

– Cannabis-industrien. De trenger mye strøm. Det må være jevn varme i drivhusene. De som dyrker det kan risikere dyre regninger for strøm og strømbrudd. Det vanlige nettet er ikke stabilt nok, sier Keith Barksdale til Bergens Tidende. Han er sjef i selskapet.

Han sier de synes prisen på rundt 1,5 milliarder kroner høres grei ut.

Cannabis er lovlig i flere delstater i USA. Både til medisinsk bruk, og som rekreasjons-rusmiddel. Da blir det sidestilt med alkohol. Det er en industri som vokser fort.

Mer fra Norge

På forsiden nå