Norge

Fjerner noen regler for fullvaksinerte

De som er fullvaksinerte kan nå ha flere nærkontakter i privat sammenheng.

Fra onsdag kan fullvaksinerte får færre regler i privat sammenheng. Men de må fortsatt følge samme råd og regler som alle andre i det offentlige rom.

Det ble klart på en presse-konferanse onsdag.

– Fullvaksinerte kan ha nær kontakt med andre fullvaksinerte, og fullvaksinerte i risikogruppen. Fullvaksinerte kan ha nær kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen. Det sa helseminister Bent Høie.

Han sa at det etter hvert kan fjernes flere regler for fullvaksinerte som har fått korona-sertifikat.

Ute blant folk i det offentlige rom gjelder fortsatt alle råd og regler. Også for fullvaksinerte.

Høie sa at det også for vaksinerte er mulig å bli smittet av korona. Da kan de også smitte andre. Ute blant folk er det vanskelig å vite hvem som er vaksinert og ikke.

– Fullvaksinerte bør fortsatt holde god avstand til uvaksinerte i risikogruppen, som de ikke bor sammen med, sa han.

Norge er inne i første trinn av planen for gjenåpning. Bent Høie håper at vi kan gå videre til trinn to i slutten av mai. Det er ikke mulig å åpne mer før det, ifølge han.

– Vi må se hvilke følger åpningen får før vi kan åpne mer. Hvis vi bruker litt tid, er sjansen større for at hele landet kan være med på åpningen, sa han.

Under presse-konferansen snakket helsedirektøren om psykisk helse. En undersøkelse fra Helsedirektoratet viser at en av to unge har slitt psykisk under pandemien.

– Unge voksne opplever å ha mistet mye det siste året. I alt sier 29 prosent at deres psykiske helse har blitt dårligere det siste året, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Myndighetene har nå stort fokus på psykisk helse. Alle som trenger hjelp skal få hjelp, sa Guldvog.

Siste utgave

På forsiden nå