Norge

Domstol sier nei til å slippe fri Viggo Kristiansen

Viggo Kristiansen har fått nei på sin søknad om prøve-løslatelse. Det vil bli anket til Høyesterett.

Avisa VG var først til å melde at Viggo Kristiansen må forbli i fengsel. Kort tid etter meldte kanalen NRK det samme.

– Det var som ventet. Det er en klok avgjørelse, sier Håkon Brækhus. Han er advokat for de etterlatte.

Ikke alle dommerne var enige om å avslå ønsket om løslatelse.

– Vi anker til Høyesterett, sier Arvid Sjødin til NRK. Han er advokat for Kristiansen.

Kristiansen ba om å bli løslatt tidligere i år. Det gjorde han da det ble klart at han skal få behandlet saken mot ham på nytt. Før sommeren kan det bli bestemt om han får behandlet saken på nytt. Da kan han bli frikjent eller dømt på nytt.

To av tre dommere mener det er en fare for at Kristiansen skal gjøre nye og alvorlige lovbrudd. De sier at også gjenopptakelses-kommisjonen mener de nye bevisene ikke kan utelukke at Kristiansen gjorde noe galt i saken. De mener derfor at det er viktig å ta hensyn til samfunnet, og til vern av det. Det gjør at de sier nei til å løslate ham.

En dommer mente Kristiansen burde slippe fri. Dommeren mener det ikke er noen grunn til at Kristiansen må være i fengsel mens han venter på svar om det blir en ny rettssak.

Om dommen blir stående, kan han også bli dømt til lenger straff. Det er fordi det skal være en ny vurdering av forvaringsdommen i høst. Straffen kan bli forlenget hvis domstolen mener han er en trussel mot samfunnet.

Kristiansen ble dømt til forvaring i 21 år. Retten mente han hadde mer ansvar for voldtekt og drap på to jenter i 2001. De var åtte år og ti år gamle.

Hendelsen skjedde i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i samme sak. Han har sonet ferdig.

Andersen tilsto voldtekt og drap på den ene jenta. Han sa Kristiansen voldtok og drepte den andre. Han har hele tiden nektet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå