Norge

Ny lov for sparkesykler er klar

Sparkesykler som ligger slengt kan både være farlig og irriterende. Nå er Stortinget enige om en ny lov.

Stortinget er enige om en ny lov. Den gir kommunene mer makt over utleie av el-sparkesykler.

Sosialistisk Venstreparti (SV), Høyre, Arbeiderpartiet (Ap) og Kristelig Folkeparti (KrF) står bak forslaget om loven.

– Det er mange som liker sparkesyklene. Sånn sett har det vært en stor suksess. Men det har også vært problemer vi ikke kan ha lenger. Blant annet høy fart der folk går, sier Karin Andersen i SV.

Hun er spesielt opptatt av de mange sparkesyklene som ligger slengt rundt på fortauene i de store byene. Det kan skape store problemer for blant annet blinde. Folk med barnevogn og rullestol sliter med å komme seg forbi, sier hun.

Loven gir kommunene rett til å lage soner der sparkesyklene må parkeres. Forhåpentligvis kan det gi litt mer orden. Andersen har selv måtte rydde bort sparkesykler i gatene.

– Jeg klarer både å hoppe og gå over dem. Men det skal være mulig å komme seg fram for alle, sier hun.

Kommunene får også mulighet til å ha grenser for hvor fort det er lov å kjøre i noen områder.

Den nye loven kommer i tillegg til trafikkregler for sparkesykler som kom i april. Reglene har grenser for fart, parkering og antall personer på sparkesykkelen.

I tillegg har regjeringen jobbet sammen med Stortinget om den nye loven for sparkesykkel. Den vil gi kommunene mulighet til å ta betaling fra de som leier ut sparkesykler. Det er for å dekke kostnader til opprydding og administrasjon. De kan også velge hvilke aktører som får lov til å leie ut sparkesykler i kommunen.

Flere kommuner har bedt om dette i lang tid. Derfor håper Andersen at behandlingen av loven skal gå raskt.

– Jeg håper vi kan få den ferdig behandlet i Stortinget i juni. I forslaget står det at loven skal tre i kraft straks, sier Andersen.

Siste utgave

På forsiden nå