Norge

Dømt til fengsel for å ha vært med i IS

Kvinnen som har vært tiltalt for å ha vært med i IS er dømt. Hun blir straffet med tre og et halvt år i fengsel. Kvinnen sier hun vil anke.

Oslo tingrett dømte kvinnen til fengsel i tre og et halvt år. Hun var tiltalt for å ha deltatt terrorgruppe. Hun var med i Den islamske staten (IS) i seks år. Hun er den første kvinnen som er dømt i Norge for å delta i en slik gruppe.

– Retten har kommet til at tiltalte har deltatt i en terrororganisasjon. Og at hun gjorde det med viten og vilje. Hun oppfyller dermed lovens krav til forsett. Det sa Ingemar Nestor Nilsen da han leste opp dommen mot den 30 år gamle kvinnen. Nilsen er dommer i Oslo tingrett.

Kvinnen sto med bøyd hode da dommen ble lest opp, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Vi anker, sa hun da hun ble spurt av dommeren om hun ville ha tenke gjennom det. Advokaten sa også at de ønsket å anke, ifølge avisa VG.

Hun skal ha passet på barn og hjemmet, mens ektemannen var ute og kriget for IS i Syria. Hun skal aldri ha kjempet for IS med våpen selv. Politiet mente likevel at hun bidro til IS. Når hun passet på barn og hjem, kunne de tre mennene hun var gift med krige for IS.

Det er ventet at dommen vil bli anket. Det er fordi det er første gang en kvinne fra Norge er tiltalt for å delta i IS. Det gjør at saken vil bety mye for lignende saker senere.

– Vi mener at hun har vært en deltaker i IS i mange år. Hennes bidrag har vært å legge til rette for neste generasjon og ta vare på ektemannen. Dette har vært viktig for IS, sa Geir Evanger til NTB. Han er statsadvokat.

Mye av tiltalen er basert på ting kvinnen har sagt i avhør hos politiet. Hun nekter ikke for det viktigste av det politiet mener hun har gjort. Men hun nekter straffskyld. Hun har sagt at hun var uten mulighet til å komme seg vekk fra området før i 2019.

Kvinnen var 22 år gammel da hun ble radikalisert i Norge. Hun solgte det hun eide og tog toget til Sverige. Hun fløy derifra til Syria for å være med ektemannen. Det var Bastian Vasquez.

Etter sju år ble hun berget ut fra leiren al-Hol av myndighetene i Norge. Det ble gjort fordi den fem år gamle sønnen hennes var alvorlig syk. Det førte til at regjeringen valgte å hente henne og familien hjem til Norge.

Men mange var uenig i at det ble gjort på den måten. Flere viktige politikere i Fremskritts-partiet (Frp) ble sinte. Og flere har fram til rettssaken stilt spørsmål om det var rett å hente familien til Norge. Saken førte også til at Frp forlot regjeringen. Det tok fire dager fra kvinnen kom til Norge.

Siste utgave

På forsiden nå