Norge
Bildet viser statsminister Erna Solberg.

Dette er planene for korona-sertifikatet

Et korona-sertifikat kan bidra til at samfunnet kan åpne tidligere. Dette er regjeringens planer for sertifikatet.

Statsminister Erna Solberg holdt presse-konferanse onsdag. Der fortalte hun om planen for et korona-sertifikat.

Sertifikatet vil vise tre ting: Om du er vaksinert. Om du nylig har testet negativt for korona. Og om du har vært smittet med korona de seks siste månedene.

Sertifikatet skal bli en del av et europeisk sertifikat. Sånn skal det være mulig å bevege seg over grensene i Europa. Det vil også kunne åpne for større offentlige arrangementer og aktiviteter. Det europeiske sertifikatet skal være ferdig i slutten av juni.

I Norge er en versjon av sertifikatet allerede klart. Men det vil tidligst være klart til bruk i starten av juni. Det er fordi det må være umulig å jukse med sertifikatet.

– I Norge vil sertifikatet først åpne for at flere kan delta på arrangenter. Og at folk kan reise i landet. Men vi ser på muligheten for å bruke det til flere ting, sier Solberg.

I tillegg fortalte hun at det fra nå er færre regler for noen. Det vil gjelde personer som er beskyttet mot korona. De kalles nå «beskyttet».

Beskyttede er de som er fullvaksinert. Også de som har fått én dose av vaksinen for tre uker siden, og har vært i Norge de ti siste dagene er beskyttet. Det samme gjelder for de som har vært syke med korona innen de seks siste månedene.

Nå kan de beskyttede reise i Norge. Det vil si at vaksinerte besteforeldre kan besøke barnebarna andre steder i landet. Uten at det regnes som en unødvendig reise.

De beskyttede vil også regnes utenom grensen for maks antall personer på besøk. Det vil si at du kan ha besøk av fem uvaksinerte og to vaksinerte. Det nasjonale rådet for besøk er maks fem personer.

– Det er fortsatt viktig at det er god nok plass mellom de som ikke er beskyttet, sier Solberg.

Hun sier også at det vil bli vanskelig å planlegge ferie utenlands denne sommeren. Derfor anbefaler hun Norge som ferieland også i år.

Mer fra Norge

På forsiden nå