Norge

Sp vil forby elsparkesykler fra fortauene

Reglene for elsparkesykler er blitt strengere. Men Senterpartiet (Sp) vil ha disse syklene bort fra fortauet.

Mange er glade for de elektriske sparkesyklene. For andre er de et problem. De blir parkert eller etterlatt i veien for andre. Noen bruker elsparkesyklene på fortauet. Det har folk lov til i dag.

Men politiker Jan Bøhler i Senterpartiet vil ha elsparkesyklene bort fra fortauene.

– Vi må få vedtatt kjøreforbud på fortau.  Det må skje for å få slutt på kaoset i byen. Vi kan unngå ulykker og gi mange fotgjengere tryggheten tilbake, sier Bøhler til  nyhetsbyrået NTB.

Mandag kom flere partier med et nytt lovforslag. Det var om elsparkesyklene. De vil gi kommunene mer makt til å bestemme over utleie av slike sykler. Sosialistisk Venstreparti (SV), Sp, Høyre, Arbeiderpartiet  (Ap) og Kristelig Folkeparti støtter forslaget. Loven vil trolig gjelder fra juni.

Bøhler mener dette er vel og bra. Men han vil ha strengere regler. Han mener neste steg må bli at elsparkesykler skal regnes som motorkjøretøy i byene. I stedet for sykkel.

− Det bil gjøre at det blir forbudt å kjøre på steder som fortau og gangveier, sier han.

Sp har levert et eget tillegg ltil den nye loven. Det skal stemmes over i Stortinget 1. juni. Bøhler mener både elsparkesykler til utleie og private elsparkesykler har blitt et problem. Det gjelder private sykler der sperren for fart er fjernet.

– Det er er et økende og farlig problem, sier Bøhler.

Regjeringen kom med nye regler i april for bruk av elsparkesykler. De sier noe om blant annet hvor fort det er lov til å kjøre. Og hvor mange som kan være på sykkelen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå