Norge

Nasjonaldagen feires på nye måter

I hele landet feires 17. mai på nye måter. Ingen vet når korpsene skal spille. Og togene består av biler og båter.

Norske kommuner har vært kreative for årets feiring. Det blir tog av både båter og biler.

– Fra egen brygge til egen brygge. Vi går ikke i land andre steder. Dette er svært viktig. Det sier Jens Erik Holmquist. Han er ansvarlig for toget i Mandal. Her blir det båter, kor og korps.

I Vardø blir tog av ulike kjøretøy. Politi og ambulanse kjører først. Lenger bak kjører amerikanske biler og motorsykler.

– Dette er en fin måte å få vise fram byens flotte kjøretøy på. Det sier Vardø kommune. Det ligger nord i landet.

Her kan du lese om reglene som gjelder for 17. mai.

Kongeparet skal også markere dagen på en ny måte. De skal ut med kongeskipet Norge. Dette er en stor båt som ble gitt i gave fra det norske folk til Kong Haakon den syvende. Den skal kjøre rundt i Oslofjorden. I tillegg skal de kjøre gjennom Oslos gater i en av Slottets veteranbiler.

Slottsparken vil være stengt for publikum i år. Men de som ønsker å få med seg kongefamiliens feiring kan se det på tv. Du kan se kongefamilien vinke på slotts-balkongen klokka 11.30 på nasjonaldagen. Alt sendes direkte på NRK.

Det er kun lov til å være ti personer på et arrangement utendørs. Kongehuset har fått et unntak for regelen. Det vil være samlet rundt 300 personer på Slottsplassen. Alt fra barnekor til Garden.

En annen tradisjon er korps og 17. mai-tog. I år blir dette annerledes. Ingen vet når eller hvor korpsene dukker opp.

– Årsaken til at det er at vi må unngå at mange samler seg. Hvis folk vet når korpset kommer, vil de stille seg klare. Det sier Karl Ole Midtbø. Han er generalsekretær i Norges musikkkorps-forbund.

Kulturminister Abid Raja oppfordrer hele Norge til å bli med å synge nasjonalsangen «Ja, vi elsker». Han håper at den synges samtidig over hele landet. Dette skjer klokken 12.00.

– Vi trenger en følelse av fellesskap, sier Raja.

Mer fra Norge

På forsiden nå