Norge

16-åring i retten for å planlegge terror

Tirsdag starter rettssaken mot en 16 år gammel gutt. Han er tiltalt for forberedelser til terror.

En 16 år gammel gutt fra Syria er tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling. Han ble sikter og pågrepet av Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) i februar.

Han har vært i varetekt siden han ble pågrepet 5. februar. Hele tiden har han nektet for at han er skyldig. Tirsdag starter rettssaken mot 16-åringen. Det skjer i Oslo tingrett. 21 dager er satt av til saken.

Det er statsadvokat Marit Formo som har tatt ut tiltalen. Hun mener han er skyldig i straffelovens paragraf 131, tredje ledd.

– Jeg mener PST stoppet et mulig terrorangrep i Norge. Det var helt nødvendig å pågripe ham. Det sier statsadvokat Marit Formo til avisa Nettavisen.

PST mener gutten hadde konkrete planer om terror i Norge. Ifølge aktor har han gjort flere forberedelser. Han skal blant ha tatt et kurs i hvordan lage eksplosiver, ifølge kanalen NRK. PST mener gutten planla å forgifte tilfeldige nordmenn.

De skal også ha funnet flere søk om planlegging av terror han har gjort på nettet. Ordene han har søkt på er blant annet «kjempes mot», «vantro» og «himmelens belønning til martyrene», ifølge tiltalen.

Ifølge avisa Dagbladet skal han ha vært medlem av en IS-relatert gruppe i sosiale medier. For å bli med i den har han måttet sverge «ved guds navn om at han støtter den Islamske Stat».

16-åringen snakker dårlig norsk. Han har nektet å la seg avhøre av PST. Forsvareren hans avviser at gutten hadde planer om terror.

– Det er snakk om et barn som vi mener ikke hadde tenkt å utføre noen terrorhandling. Vi mener det derfor ikke kan konstateres at mulig terrorangrep er blitt avverget. Det skriver advokat Andreas Berg Fevang til nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå