Norge

Papirløse må betale for fødsel

Kvinner uten opphold i Norge, må betale om de føder på sykehus. Politikere reagerer.

Det finnes flere kvinner uten lovlig opphold i Norge som må føde. De får en stor regning fra sykehuset etter fødselen, skriver avisa Klassekampen. Flere partier på Stortinget reagerer på dette.

Helsesenter for papirløse migranter i Oslo vet om flere eksempler. Klassekampen skrev for to uker siden om «Fama». Hun måtte betale etter å ha født på sykehuset Ahus i Lørenskog.

Regningene fra sykehuset er på alt fra 30.000 kroner til 90.000 kroner. Kvinnene må betale etter hva de får til. De blir spurt om de kan betale for seg. I 2017 skrev Helse-departementet at spørsmål om betaling ikke skulle tas opp før fødsel.

– Tida før, under og etter en fødsel er så sårbar. Da kan ikke økonomisk stress bli pålagt på toppen, sier Seher Aydar. Hun er Rødts andrekandidat til Stortinget fra Oslo. Hun er også helsepolitisk rådgiver i partiet. Aydar har sendt et spørsmål til helseminister Bent Høie.

Hun får støtte fra Sosialistisk Venstreparti (SV) og Nicholas Wilkinson. Han mener regjeringen ikke har gjort jobben sin.

Hege Haukeland Liadal er representant for Arbeiderpartiet (Ap). Hun har også sendt et skriftlig spørsmål til Høie.

Helseminister Bent Høie ønsker ikke å si noe om saken før han har svart i Stortinget.

Siste utgave

På forsiden nå