Norge
Bildet viser en person som holder en paraply

Våt pinse i vente for de fleste i Norge

Norge er omringet av lavtrykk. Det gir lite håp om godvær i pinsehelgen. Best vær blir det i Midt-Norge.

Lavtrykk er på vei mot Norge fra flere kanter. Dermed kan de fleste i Norge vente seg en våt pinsehelg.

Gjennom helgen er det lavtrykk gjennom Storbritannia, Finland, Sverige, og Norskehavet.

– Vi er på en måte omringet av lavtrykk. Derfor blir det også en skiftende og varierende værtype, landet sett under ett. Det sier Martin Granerød.

Han er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt. Han har dessverre ingen gode nyheter til dem som ønsker en smak av sol og sommer i pinsehelgen.

– Det er lavtrykk på alle kanter. Og ingen stabile høytrykk i nærliggende områder, sier han. Han sier at Midt-Norge får det beste været i pinsen.

Området fra Romsdalen til Sør-Troms får det beste været. Likevel blir det heller ikke her sol fra skyfri himmel.

I Møre og Romsdal og Trøndelag går det mot delvis skyet vær. Det blir temperaturer på 15 til 16 plussgrader. Kanskje enda høyere lokalt.

I Nordland vil det bli litt kaldere. Det blir skiftende skydekke i Midt-Norge. Men også lange perioder med sol.

– Det vil være litt av og på med bra vær. Dette gjelder alle dagene fra fredag til mandag. Det er ingen store nedbørs-områder som skal passere det området, sier meteorologen.

I Troms og Vest-Finnmark blir det skyet vær i pinsehelgen. Men stort sett oppholdsvær.

– Det kan bli noen kortere perioder med sol, men stikkordet er skyet værtype. Temperaturene vil ligge mellom 5 og 10 grader.

Her ser det ut til at søndag og mandag blir de beste dagene.

– På Vidda og Øst-Finnmark blir det en mer skyet værtype. Med perioder med sludd og regn. Her vil temperaturene ligger på mellom 0 og 5 grader.

– Det er ganske kjølig, men ikke uvanlig på denne tiden av året, sier Granerød. Han forteller at det dårligste været her kommer lørdag.

På Spitsbergen vil det gjennom helgen bli skyet eller delvis skyet. Men fremdeles kaldt. Temperaturene vil ligge på minus 5 til 6 grader.

Heller ikke på Sørlandet og Østlandet er det noen grunn til å juble. Fra Lindesnes i sør til Dovrefjell i nord er det ingen grunn til å rydde bort paraplyen. For det er østafjells de får det dårligste været gjennom pinsen.

– Det er flere områder med regn som skal passere med jevne mellomrom. Og da blir det regn både lørdag, søndag og mandag, sier meteorologen.

Om det er noen trøst, vil det ikke regne hele tiden, alle dagene. Trolig blir det noen perioder med oppholdsvær og helt greit vær.

– Temperaturene kommer til å være på 15 til 16 plussgrader. Så i de periodene det blir opphold, vil det ikke virke så aller verst, sier Granerød.

Også på Vestlandet blir det grått. Men det blir ikke like mye nedbør som på Østlandet.

– Der blir det noe bedre. Selv om de også må ha paraplyen klar gjennom pinsehelgen. Temperaturene her vil ligge på rundt 15 plussgrader i de lavere-liggende områdene.

Og for å runde av med mer dårlig nytt: Meteorologene ser ingen bedring de neste ti dagene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå