Er du usikker på om et barn får god nok omsorg? Da bør du melde fra til barnevernet. Du kan sende en bekymrings-melding.
Nå kan du gjøre dette digitalt. Meldingen blir da sendt direkte til barnevernet i din kommune. Tidligere har det kun vært mulig å sende meldingen i posten.
– Den som melder om bekymring, kan være trygg på at det kommer sikkert og raskt frem til barnevernet. Det sier Anders Sunde til Klar Tale. Han er avdelings-direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Han forteller at meldingene kommer tryggere fram til barnevernet ved å melde inn digitalt. Den som melder bekymring, får også hjelp til hvordan meldingen kan skrives. Slik kommer viktig informasjon fram. Da får både barnet og foreldrene riktig hjelp raskere, ifølge Sunde.
Den digitale løsningen er utviklet av Bufdir og kommunenes arbeidsgiver- organisasjon KS. I dag har omtrent 160 kommuner den nye løsningen. Både privatpersoner og offentlig ansatte kan bruke den.
– Flere kommuner har sagt at det er bedre kvalitet på meldingene som kommer inn, sier Sunde.
Ylve Gudheim har vært med på å skrive boka «Meldeplikt til barnevernet». Den handler blant annet om ulike årsaker til at folk bør sende inn bekymringsmelding. Hun ser både fordeler og ulemper ved å kunne gjøre det digitalt.
Hun mener at med god nok veiledning til hvordan meldingen skal skrives, kan det være vanskeligere å sende inn bekymring uten grunn.
– Det kan bety at det blir enklere å vite om bekymringen er godt nok begrunnet. Men det kan også gjøre at noen lar være å sende inn fordi de må oppgi navnet sitt. Det er uansett viktig at personvernet blir ivaretatt, sier hun.
Den som melder inn bekymring digitalt, kan ikke være anonym. Det er fordi barnevernet som oftest vil fortelle familien hvem som har sendt bekymring. Om du opplever at det er viktig å være anonym, kan du melde fra på andre måter. For eksempel via post.
Hvis du er usikker på om du bør sende bekymrings-melding, kan du ringe til barnevernet. Da kan du diskutere situasjonen uten å måtte si hvem du er.
Ifølge Bufdir er det vanlig å være usikker på om det du ser, er alvorlig nok til å melde fra om. Eller om en melding skaper unødvendige problemer. Barnevernet vurderer alle bekymringene som kommer inn og hjelper dem som trenger det.