Norge

Her er de nye korona-reglene for Norge

Statsminister Erna Solberg åpner opp Norge mer igjen. Men vi bør fortsatt ta ferien i Norge. Her er de nye reglene.

27. mai er en ny og magisk dato. Da åpner Norge litt mer igjen. Dette fortalte statsminister Erna Solberg om fredag. Hun og to statsråder snakket på en pressekonferanse.

– Vi ser at tallene på korona-smittede holder seg ganske stabile. Færre blir lagt inn på sykehus. Folk vaksineres etter planen. Da er det forsvarlig å fortsette med gjenåpningen, sa Solberg. Hun sier det kan få fart på Norge igjen.

Men Solberg advarer mot utbrudd og smitte noen steder. Der vil det være strengere regler enn de nasjonale.

– Du må sjekke reglene der du bor, sier Solberg.

Dette er de nye, nasjonale reglene, som står i loven:

Arrangement:

* Det er lov å skjenke alkohol i Norge igjen. Det er lov fram til midnatt. Barer og restauranter må ikke ha matservering for å skjenke alkohol. Men serveringen må skje ved bordet.

* For privat arrangment i leide eller andre offentlige lokaler er det lov til å være 20 personer inne. 30 personer kan samles ute.

* På offentlige arrangementer inne, kan det være 50 personer. Det gjelder hvis det ikke er faste plasser. Hvis alle deltakerne er fra samme kommune, kan det være 100 personer.

* På offentlige arrangementer med faste sitteplasser, kan det være 200 personer.

* På offentlige arrangmenter ute er det lov med 600 personer. Men da må det være i tre kohorter. Alle må ha faste sitteplasser.

* Varemesser og matmarkeder er ikke lenger arrangement. De vil regnes som kjøpesenter. Men de må registrere kontaktinformasjon.

Toppidrett:

* Det åpnes for seriekamper igjen. Det gjelder også Post Nord-ligaen.

* Toppidrettsutøvere er blant dem som får unntak fra karantenehotell. De kan ta karantenen hjemme eller på annet egnet sted. De må være i karantene til negativt test dag 3 etter resultatet.

Dette er de nasjonale anbefalingene:

* Du kan ha opptil ti gjester hjemme, hvis folk holder avstand. Personer som er beskyttet, regnes ikke med i dette. Det gjelder blant annet folk som har fått første vaksine tre uker før.

Skole:

* Fra med neste uke skal de lokale kommunene bestemme tiltak for skoler, SFO og barnehage. Det er mulig å gå over til grønt nivå eller nesten som dette.

* Studenter på fagskoler, høgskoler og på universiteter skal få være mer på skolen enn nå. De skal testes mer og registreres at de er der.

Idrett:

* 20 voksne kan trene sammen innendørs. 30 kan trene sammen utendørs. Men de må fortsatt holde meteren.

* Lag kan reise til nabokommunen og spille mot dem hvis det er omtrent like mye smitte i den kommunen.

Reise:

* Regjeringen fraråder ikke lenger unødvendig reiser innlands. Men du bør planlegge reisen godt.

* Hvis du er beskyttet og skal reise til en annen kommune, men er fra en kommune med strenge tiltak. Da kan du forholde deg til reglene i kommunen du besøker.

* Regjeringen jobber fortsatt med et korona-sertifikat. Det vil gjøre det mulig for vaksinerte og beskyttede å reise til utlandet. Det er trolig klart tidlig i juni.

Regler om karantenehotell:

Det er nye regler for innreise og karantenehotell. Disse varierer for hvilket land folk reiser til. Og hvor mye smitte det er i hvert enkelt land. Derfor du sjekke reglene før du reiser. Kommer du fra land fra mye smitte er det strengere enn for lite smitte. Reglene gjelder fra torsdag. Det fortalte statsråd Kjell Ingolf Ropstad.

* Grensa til Norge vil fortsatt være stengt. Det er egne regler for hvilke grupper som likevel får komme inn i Norge. Disse reglene finner du her.

* Regjeringen i fjerner regelen om karantenehotell for folk som kommer fra land i EØS, Schengen-land med færre enn 25 smittede per 100.000 personer. Dette er regnet som gule land. Nå gjelder dette kun Grønland, Island, Færøyene og noen deler av Finland. Det vil trolig endre seg.

* For land i EØS, Schengen eller Storbritannia med færre enn 150 per 100.000 smittede de siste to ukene, kan du gjennomføre karantenen hjemme eller på et annet egnet sted. Kommer du fra et land i samme område med flere enn 150 smittede per 100.000 innbyggere, må du på karantenehotell. Men du må ha en negativ test tidligst etter tre døgn. Så kan resten av karantenen tas hjemme.
* Du kan også søke om unntak fra regelen om karantenehotell. Det er av sterke velferds-grunner. Som begravelse eller at du har en funksjonsnedsettelse eller skal føde.

* Norge fraråder fortsatt reiser til utlandet. Det er fortsatt stor risiko for smitte og andre varianter av viruset.

Ropstad ber folk planlegge for ferie i Norge i sommer.

Men regjeringen gir nå lov til folk fra ulike kommuner, men med omtrent lik smitte, til å samles. Det kan være til for eksempel dåp eller bryllup.

Mer fra Norge

På forsiden nå