Norge

Utbrudd av mage-bakterie

Minst 15 personer er smittet av en mage- og tarm-bakterie i Norge. FHI tror smitten kommer fra en matvare.

Folkehelse-instituttet (FHI) sier at det er minst 15 personer som er smittet av bakterien Yersinia enterocolitica O3 i Norge. De tror smitten kommer fra en matvare.

Bakterien fører til en infeksjon i mage og tarm. FHI etterforsker utbruddet sammen med leger, Veterinær-instituttet og Mattilsynet. Det kan ta tid å finne kilden til smitten.

Det er flest smittede i Trøndelag. I Viken, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Vestfold og Telemark er det også noen smittede.

– Det er sannsynlig at smitten kommer fra en matvare som finnes i hele landet. Det sier Heidi Lange. Hun er senior-rådgiver ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI.

De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter. Det varer vanligvis i én til tre uker.

Bakterien smitter i som oftest via mat. Vanligvis via svin, grønnsaker eller urent drikkevann.

FHI opplyser at god håndhygiene er viktig for å hindre smitte. Det er også lurt å vaske grønnsaker som skal spises rått. Og å steke svinekjøttet godt.

Siste utgave

På forsiden nå