Folkehelse-instituttet (FHI) sier at det er minst 15 personer som er smittet av bakterien Yersinia enterocolitica O3 i Norge. De tror smitten kommer fra en matvare.
Bakterien fører til en infeksjon i mage og tarm. FHI etterforsker utbruddet sammen med leger, Veterinær-instituttet og Mattilsynet. Det kan ta tid å finne kilden til smitten.
Det er flest smittede i Trøndelag. I Viken, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Vestfold og Telemark er det også noen smittede.
– Det er sannsynlig at smitten kommer fra en matvare som finnes i hele landet. Det sier Heidi Lange. Hun er senior-rådgiver ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI.
De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter. Det varer vanligvis i én til tre uker.
Bakterien smitter i som oftest via mat. Vanligvis via svin, grønnsaker eller urent drikkevann.
FHI opplyser at god håndhygiene er viktig for å hindre smitte. Det er også lurt å vaske grønnsaker som skal spises rått. Og å steke svinekjøttet godt.