Norge

Politikere sier nei til stortings-vaksine

Flere politikere takker nei til å bli prioritert i vaksine-køen. De mener det er feil prioritering.

Fredag sa statsminister Erna Solberg at 500 såkalt samfunnskritisk nøkkelpersonell skal prioriteres i vaksine-køen. Blant dem er også alle i regjeringen. Og nøkkelpersoner i Folkehelse-instituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

Det gis også vaksine-doser til Høyesterett, departementer, Nav og Slottet.

– Grunnen til at vi vil vaksinere 500 personer er fordi de er viktige i håndteringen av pandemien. Og for å sikre at demokratiet og samfunnet fungerer. Det sier Saliba Andreas Korkunc til nyhetsbyrået NTB. Han er statssekretær.

Mange er uenige i den prioriteringen. Noen mener folk i andre yrker bør få vaksinen før dem. Blant annet lærere. Flere politikere sier nei til å ta vaksinen de nå er tilbudt.

Onsdag og torsdag denne uka har representantene på Stortinget mulighet til å ta vaksinen. Sylvi Listhaug, Audun Lysbakken, Siv Jensen, Trygve Slagsvold Vedum og Bjørnar Moxnes er blant dem som har takket nei.

– Jeg har bestemt meg for å takke nei til dette tilbudet. Men jeg har selvsagt respekt for at folk velger annerledes, skriver Listhaug til nyhetsbyrået NTB.

– Jeg har full forståelse for dem som takker ja til tilbudet. Personlig har jeg valgt å takke nei til tilbudet fra regjeringen, sier Vedum til avisa Dagbladet.

– Vi tenker det er rart at dette tilbudet kom nå. Jeg har forståelse for at andre grupper i mer utsatte yrker reagerer, skriver Lysbakken i en sms til avisa VG.

Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet (Ap) er veldig kritisk til den nye prioriteringen.

– Jeg synes vaksinen bør gå til en lærer. Eller en ansatt i skole eller barnehage, sier han.

Tuva Moflag er en av dem som har takket ja til vaksinen. Hun er stortings-representant for Ap. Hun mener at alle bør takke ja når de får tilbudet.

– I tillegg bryter vi reglene for smittevern hver gang vi voterer. Da utsetter jeg mannen min for risiko. Han har dårlig immunforsvar, skriver hun på sin Twitter-konto.

Hun er klar på at vaksinasjon av helsepersonell må fortsette. Og hun håper ansatte i yrker med stor risiko for smitte får vaksine så fort som mulig.

– Samtidig mener jeg at det er riktig å sikre Stortingets samfunnskritiske funksjon. Derfor takker jeg ja, skriver hun.

Det er uklart hvor mange av stortingsrepresentantene som takker ja til tilbudet. Stortinget vil ikke si noe om hvem som har takket ja. Det er fordi det handler om helsemessige opplysninger til representantene. I tillegg kan antallet være med å identifisere folk.

Mer fra Norge

På forsiden nå