Norge
Espen Nakstad under pressekonferansen

24 kommuner får færre vaksiner enn planlagt

Det blir færre vaksiner enn lovet til kommunene som skal få flere.

Onsdag holdt regjeringen presse-konferanse om korona-situasjonen.

24 kommuner var lovet opptil 60 prosent flere vaksine-doser. Det er som følge av mye smitte i lang tid. Nå er det bestemt at kommunene får færre doser enn planlagt.

– Kommunene som må gi fra seg vaksiner, mener det blir vanskelig. Derfor har vi bestemt at vi går fra 60 til 45 prosent. Folkehelse-instituttet (FHI) har sagt at det skal gi god effekt. Det sier Bent Høie. Han er helseminister.

I lang tid har det vært strenge korona-regler i Norge. Spesielt strengt har det vært i Oslo. Det er 199 dager siden Oslo sist var åpent som normalt. I dag åpner Oslo litt mer. 

– Torsdag går vi videre til et nytt trinn planen for gjenåpning. Mange er glade for det. Samtidig er noen bekymret for at det igjen skal bli mye smitte, sier Høie.

Han sier at vi tåler mer smitte nå enn tidligere. Den gruppen som er mest sårbar har fått vaksine. Og ingen regler fjernes før det er trygt.

– Vi må fortsatt ta situasjonen på alvor. Unge mennesker kan også bli alvorlig syke, sier Høie.

Det er fortsatt viktig å følge reglene for smittevern.

– Hold deg hjemme om du er syk. Test deg om du har symptomer. Og hold avstand til andre, sier Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør.

Han oppfordrer folk til å følge det nasjonale vaksine-programmet. Selv om Janssen-vaksinen kan tas frivillig, er ingen anbefalt å ta den. Det er oppdaget alvorlige bivirkninger hos personer som har tatt den.

I kommuner med mye smitte vil unge få tilbud om første vaksinedose innen sju uker. Hvis alt går etter planen. Det tror Nakstad det gjør.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå