Norge
Bildet viser glass med øl i sola.

Oslo åpner igjen

I 199 dager har treningssentere og ølkraner vært stengt. Onsdag åpnet Oslo igjen.

Det er klart for nye eventyr på Oslos puber. Klokken 12 onsdag skjer det. Pubene får åpne. De får igjen lov til å servere øl, vin og sprit. Det har vært stopp i skjenking i Oslo siden 9. november. I 199 dager har utesteder som bare serverer drikke, holdt stengt.

Mange planlegger å feire gjenåpningen på pub.

Robert Steen er helsbyråd. Han håper folk ikke tar helt av sånn at de glemmer smittevernet.

Han råder også folk til å sette seg ute. Såfremt det er ledige plasser.

– Vi vet nå at smitten trives mye dårligere ute enn inne, sier han.

Han oppfordrer folk til å bruke uteserveringen.

Steen kommer også med et annet råd til folk som skal ut.

– Inviter gjerne med noen som har vært mye alene gjennom pandemien. Folk som kanskje ikke har så mange andre som ber dem med, sier han.

Selv gleder Steen seg til en tur på Aker Brygge.

– Det er en stor milepæl for meg at vi nå endelig kan åpne opp. Jeg gleder meg til utepils. Is på Aker Brygge. Og etter hvert til å kunne ta trikken til jobb, sier han.

Det blir lov åservere alkohol fram til klokken 22 på kvelden. Onsdag må fortsatt folk spise samtidig som de drikker. Fra torsdag blir dette pålegget om matservering borte. Da gjelder også friere nasjonale regler.

Åpningen i Oslo er trinn 2 i Oslos plan for gjenåpning. Den fortalte Raymond Johansen om forrige fredag. Han er byrådsleder.

Det er ikke bare puber som åpner igjen i Oslo. Det gjør også treningssentre, svømmehaller, restauranter og kafeer.

Smitten med korona-viruset i Oslo blir mindre og mindre. Steen er glad for dette.

– Det er en stor lettelse, sier han.

Helsebyråden har vært veldig bekymret for hvor mange som ville bli syke og dø. Han har også vært bekymret for følgene av den sosiale nedsteningen.

– For mange har dette vært en tung tid. Uten å kunne gå på jobb, besøke sine kjære og bruke byen slik vi er vant til, sier Steen.

Oslo åpner også kinoen igjen. De har vært stengt siden 10. november. Folk skal kunne se filmer på stort lerret. Det blir lov med arrangementer innendørs for inntil 20 personer. Det gjelder når det er faste, tilviste plasser. Det gjør at gså gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.

Museer og gallerier åpner også opp igjen. Det er begrenset for hvor mange som får komme inn samtidig.

Lørdag 29. mai kan publikum for første gang se Fredsprisutstillingen 2020 fysisk. Også ved Nasjonalmuseet åpnes det igjen for fysiske besøk. Det gjør også Historisk museum, Vikingskipshuset og Naturhistorisk museum.

– Nå må vi gjøre det vi kan for å få folk på jobb igjen. Og for å ta vare på alle som er slitne. Og de som lever med de ulike ettervirkningene av pandemien, sier Steen.

Treningssentrene åpner, svømmehallene åpner. Barn og unge under 20 år kan trene inne. Det gjelder for  grupper på inntil 20 personer.

Voksne over 20 år kan trene og øve på sine idretts- og fritidsaktiviteter hver for seg inne. Foreløpig er det ikke lov med grupper. Ute kan 30 for barn og unge under 20 år trene sammen. Det kan også 20 voksne.

Åpningen skjer i byen og i næringslivet. Men hjemme er det fortsatt lov å være kun ti personer. Personer som er beskyttet mot koronavirus, telles ikke med blant de ti personene.

– Smitten er ikke borte, selv om vi ser en tydelig effekt av vaksinene. Vi må fremdeles holde avstand til langt flere i byen vår er vaksinert. Det gjør vi for å unngå sykdom. Men først og fremst skal vi gjøre det nå for at vi kan fortsette gjenåpningen. Og få en ganske normal sommer og en vanlig høst, sier Steen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå