Norge
Bildet er av en stabel med bøker. I bakgrunnen er det en skoletavle.

4.500 skal få mer kompetanse

Regjeringen vil betale for at 4.500 personer skal gå mer på kurs og skole. Men da må de lære seg noe arbeidsgiver trenger.

Nav har vært i kontakt med mange bedrifter under pandemien. Mange av dem sier at de sliter med å finne ansatte som med rett kompetanse. Det gjør at det kan bli vanskelig å ansette noen i ledige jobber. Nå lover regjeringen at de vil betale for å løse problemet. Svaret er tilpasset opplæring.

De vil gi penger til det som blir kalt bransje-program. Det er ofte kurs som det er mulig å gjøre samtidig som du jobber. De er også laget for å passe det bedriftene trenger at folk kan.

– Det er et stort behov for å lage og tilpasse slike tilbud. Det trengs for alle nivåer av utdanning. Slik kan både folk og bransjene kan skaffe seg den kompetansen de trenger i et arbeidsliv som endrer seg raskt. Det skal bransje-programmene bidra til, sier Henrik Asheim i en pressemelding. Han er minister for høyere utdanning.

Bransje-programmet for kommunal helse- og omsorg får mest av pengene. Men det blir gitt mye penger til også anlegg, maritim sektor og de som jobber med å lage mat og drikke.

Det kan være stor forskjell på hva slags kurs som kan bli gitt. Alt fra å bli klar for å ta fagbrev, til å bli god på å håndtere fremmede arter i Norge, sier Finn N. Bangsund. Han er leder for nærings-politikk og kompetanse i Maskin-entreprenørenes forbund.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå