Norge
Bildet viser et tomt klasserom.

Over 7.000 lærere og helsearbeidere streiker

Organisasjonene Unio og KS ble ikke enige om lønn. Det betyr streik for 7.390 lærere og helsearbeidere over hele landet.

Arbeidstaker-organisasjonen Unio og kommunenes arbeidsgiver-organisasjon KS var i mekling om lønn. Fem timer på overtid ble det klart at de ikke klarte å bli enige. Dermed er 7.390 lærere og helsearbeidere tatt ut i streik.

– Lønnstilbudet som lå i skissen fra mekler, var altfor dårlig. Og avstanden mellom oss og KS var for stor. Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet. Det sier Steffen Handal i en pressemelding. Han er forhandlingsleder i Unio kommune.

Fra og med torsdag morgen streiker dermed 7.390 lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning. Disse jobber i barnehager, skoler, helse-institusjoner og biblioteker.

Streiken går i første omgang ut over 13 kommuner og 9 fylkeskommuner. Det sier Unio.

– Vi har stor forståelse for situasjonen kommunene er i nå. Det er beklagelig at vi måtte gå til streik i et vanskelig år der mange allerede har ofret mye. Men arbeidsgiver ga oss ikke noe annet valg, sier Handal.

Men organisasjonene LO kommune, YS kommune og Akademikerne ble enige med KS. De ble enige om 2,8 prosent høyere lønn.

– KS er glad for en løsning som sikrer kjøpekraften for kommunalt ansatte. Unio takket nei til dette. Og velger å gå til streik i en krevende situasjon for landet. Deres krav var umulige å innfri, sier Tor Arne Gangsø. Han er forhandlingsleder i KS.

Både YS, LO og Akademikerne er fornøyde med å ha blitt enige om en løsning.

Før meklingen hos Riksmekleren har stemningen vært dårlig. Særlig blant lærere og sykepleiere. I år har de krevd en god del mer i lønn. Årsaken er at de mener de fikk for lite i lønnsoppgjøret i fjor.

Det er også lønnsoppgjør for ansatte i staten. Også der kan det bli streik. 3.500 ansatte i blant annet departementet, politiet og universiteter kan bli tatt ut i streik.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå