Norge

Arbeiderpartiet størst ifølge måling

Etter nye målinger ligger Høyre (H) bak Arbeiderpartiet (Ap) før valget til høsten. Erna Solberg er ikke bekymret.

Om 15 uker er det stortingsvalg i Norge. Vi skal bestemme hvem som skal sitte i regjering de neste fire årene. Flere av oss ønsker en ny regjering. Det viser målinger utført av «Poll of polls». Målingen viser at de rødgrønne partiene, ville fått 105 mandater. Dette er inkludert partiene Miljøpartiet De Grønn (MDG) og Rødt (R). De borgerlige partiene ville fått 64 mandater.

– Jeg er trygg på at det er mulig. Men vet at det kommer til å kreve innsats helt inn. Det sier partileder for Ap, Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet (Ap) er det største partiet på målingen, med 24 prosent av stemmene. Dersom de vinner valget, vil Jonas Gahr Støre lede regjeringen. Høyre ligger på 22,6 prosent. Dette er en nedgang på 2,5 prosent siden sist måling.

Det tredje største partiet på målingen er Sosialistisk Senterparti (Sp). De ligger på 16,5 prosent. Det er Trygve Slagsvold Vedum som leder partiet. Foreløpig er det to partier som er under sperregrensen. Der ligger Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF). Det vil si at de har under fire prosent av stemmene. Fire prosent er sperregrensen.

Det har vært få endringer mellom partiene de siste månedene. Målingen er likt det som skjedde før sist valgkamp, i 2017.

– Situasjonen ligner på hvordan det så ut før sommeren og valgkampen i 2017, sa Jan Tore Sanner til avisa Dagbladet. Han er nestleder i Høyre.

– Det som skjedde i 2017, var at rød-grønn side ledet det første halvåret. I august før valget fikk Arbeiderpartiet problemer. Dette kan selvfølgelig skje igjen, sier Johan Giertsen. Han er ansvarlig for «Poll of polls».

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå