Norge

De etterlatte har bedt om politibeskyttelse

Viggo Kristiansen har hele tiden nektet for at han var med på å voldta og drepe to unge jenter i Baneheia-saken. Nå ber påtalemyndigheten om at han blir løslatt.

For en måned siden fikk Viggo Kristiansen beskjed om at han måtte bli i fengsel. To av tre dommere mente at det var fare for at Kristiansen ville gjøre nye og alvorlige lovbrudd. En dommer mente Kristiansen burde slippe fri.

Kristiansen ble dømt for voldtekt og drap på to jenter i 2001. De var åtte år og ti år gamle. Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring.
I februar bestemte Gjenopptakelses-kommisjonen at saken hans skal behandles på nytt. Da ba Kristiansen om å bli løslatt. Først fikk han nei.

Nå ber påtalemyndigheten om at Kristiansen må bli løstlatt. Det er Andreas Schei som sier dette til avisa VG. Han er statsadvokat.

– Vi fortsetter med å etterforske saken. Men det tar lenger tid på denne saken enn det vi har sett for oss, sier Schei til VG. Han forklarer at de tror det er liten risiko ved å slippe ut Kristiansen fra fengsel. Det gjør at det er vanskelig å nekte ham løslatelse.

Dette betyr at Kristiansen trolig blir løslatt om kort tid. Uavhengig av hva som skjer med Baneheia-saken.

Det er Riksadvokaten som skal avgjøre om selve rettssaken skal bli behandlet på nytt. Det blir neppe klart før tidligst denne høsten.

Det er også klart at påtalemyndighetene vil la være å kreve lenger forvaring for Kristiansen. Det betyr at selv om dommen blir stående, så er han snart en fri mann.

– Kristiansen er veldig overrasket, men veldig glad. Jeg har også snakket med familien. Det er en enorm lettelse. Flere sier de skal hjem og heise flagget. Det sier Arvid Sjødin. Han er Kristiansens forsvarer. Sjødin sier de forventer at Kristiansen slipper fri mandag eller tirsdag.

Ifølge Sjødin vil de be om erstatning for årene Kristiansen var fengslet. Det skal være snakk om millioner.

– Sist det satt en 21 år i fengsel på feil grunnlag, så fikk han 13 millioner kroner. Det er over ti år siden, så det sier litt om hva vi forventer i dette tilfellet, sier Sjødin.

Familiene til de to drepte jentene er skuffet. Det sier Audun Beckstrøm til nyhetsbyrået NTB. Han er bistandsadvokat for begge de to familiene. De er overrasket over at påtalemyndigheten nå vil støtte kravet om løslatelse.

– Vi er overrasket og skuffet. Vi forstår ikke helt hvorfor man ikke kunne la Høyesterett ta en avgjørelse på det her. Det sier Beckstrøm til kanalen NRK.

Håkon Brækhus sier at de etterlatte ber om beskyttelse når Kristiansen løslates. Brækhus er bistandsadovkat til familiene.

– Vi har allerde sendt brev til politiet. Der har vi bedt om at de etterlatte og deres familier sikres. De bor til dels ganske nærme der det er forventet at den tiltalte skal søke opphold, sier Brækhus til kanalen NRK.

– Det som er uheldig er at det ikke er tatt noen ordentlig vurdering, og det er klart at familiene blir opprørt. Det er jo følelses-messig tøft for dem også, sier Brækhus.

Drapene skjedde i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i samme sak. Han har sonet ferdig.

Andersen tilsto voldtekt og drap på den ene jenta. Han sa Kristiansen voldtok og drepte den andre. Kristiansen har hele tiden nektet for dette.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå