Norge

Fullvaksinerte kan dra til Sverige i løpet av juni

Fullvaksinerte nordmenn kan snart begynne å reise til Sverige igjen uten karantene. Det kan skje i løpet av juni, sier statsminister Erna Solberg.

Nordmenn vil kunne reise til Sverige igjen i løpet av juni. Det er uten å måtte gå i karantene. Det sider statsminister Erna Solberg. Men det er bare fullvaksinerte som slipper karantene.

– Det vil nok ikke ta lang tid før de som er beskyttet eller som har fått fullvaksinering kan reise. Det vil skje i løpet av juni, sier Solberg til kanalen NRK.

Det er snart femten måneder Norge stengte grensa som følge av korona. For folk som har kommet fra Sverige har den i praksis vært stengt nesten hele tiden.

Flere er vaksinert, og færre blir smittet. Det er viktig for at Norge skal åpne opp, og bli mer som normalt. For mange er det å reise til Sverige en viktig del av det normale. Det gjelder både de som vil sove på hytta si, besøke familie eller bare handle.

Over én million nordmenn har nå fått to doser vaksine. Den siste tiden har det blitt mye mindre smitte i Sverige.

Men de uvaksinerte må trolig vente lengre. Det er før de kan reise til Sverige uten karantene. Smitten i Sverige og hvor lang vaksineringen har kommet i Norge, avgjør hovr lenge de må vente. Det sier Solberg.

– Det kommer an på hvor stor immunitet vi har i den norske befolkningen. Eller smittetrykket i Sverige. Men vi ser tiden for å kunne reise tilbake til hytta si eller på handletur i Sverige. Alle disse tingene vil være mulig i løpet av en måned eller to, sier Solberg.

Espen Nakstad tror det kan skje før. Han er assisterende helsedirektør.

– Nå som flere blir vaksinerte i Sverige, så håper jeg det blir mindre smitte også der. Jeg håper det blir mulig å reise om noen uker. Jeg håper også at det blir enda mindre smitte nå som enda flere skal få vaksine, sier han til avisa Dagbladet.

Nakstad sier det som avgjør er mengden smitte og om det blir et vaksine-sertifikat. Om alt går bra, tror han regelen kan bli endret om kort tid.

– Da er det kanskje ikke så lenge til. Jeg tror kanskje det blir allerede i juni. Det blir spennende å se hvor vi står når vi kommer dit. Jeg vet ikke. Men jeg håper og tror det blir i juni. Da kan alt ha blitt lettere, sier Nakstad.

Mange butikker på svensk side av grensa har slitt siden mars i fjor. De har mistet mange av kundene fra Norge. På samme tid har det blitt handlet mer på Vinmonopolet og i matbutikker i Norge.

Butikker i Norge har også tjent på at færre har reist ut av Norge. Det har ført til at færre har handlet på taxfree.

Virke er en arbeidsgiver-organisasjon. De har regnet på hvor mye Norge har tjent på at folk har handlet mer i Norge. De har sett på hvor mye mer butikker har solgt for i områder  der mange reiser for å handle i Sverige.  Det er de gamle fylkene Akershus, Oslo, Sør-Trøndelag, Vestfold og Østfold.

Butikkene solgte varer for 5,8 milliarder kroner mer i fjor. Vinmonopolet solgte varer for 2,8 milliarder mer.

Siste utgave

På forsiden nå