Norge
SERTIFIKAT: 11. juni kommer det norske korona-sertifikatet. Allerede fra torsdag slipper vaksinerte nordmenn karantenehotell. Det sa helseminister Bent Høie onsdag.

Vaksinerte slipper karantenehotell

Fra torsdag klokka 12 slipper folk som er vaksinert mot korona i Norge, karantenehotell. Det samme gjelder folk som har hatt korona i løpet av de siste seks månedene.

Regjeringen endrer i reglene for karantenehotell ved innreise til Norge. Fra torsdag klokka 12 slipper vaksinerte å ta karantene på hotell. Det er når de reiser inn til Norge.

Dette gjelder folk som er vaksinert i Norge. Første dose må være tatt for mellom 3 og 15 uker siden. Eller personen må ha fått to doser av en vaksine.

Også de som har hatt korona i løpet av de siste seks månedene, slipper karantenehotell. Det fortalte helseminister Bent Høie på en presse-konferanse onsdag.

– Personer som er vaksinert i Norge eller har hatt korona, slipper karantenehotell. Det er dersom de kan vise det via helsenorge.no ved ankomst, sa Høie.

På helsenorge.no står det informasjon om hver enkelts helse. Egne folk skal hjelpe reisende på grensa med å logge inn for å komme fram til informasjonen. Det sa Høie.

– Politiet får i oppgave å sjekke digital informasjon på helsenorge.no. Det kan komme til å ta litt lenger tid enn vanlig å komme inn i landet, sa han.

Neste fredag kommer en løsning med QR-kode. Da er det norske korona-sertifikatet klart. Det viser om en person er immun mot korona gjennom vaksine eller smitte. Eller om en person har tatt en negativ korona-test de siste 24 timene. Fra 11. juni kan folk som er vaksinert eller har hatt korona, vise dette sertifikatet på grensa. Da slipper de å være i karantene på hotell dersom de oppfyller kravene. Men fortsatt må alle være i karantene hjemme eller på et egnet sted.

Det blir altså lettere å reise inn til Norge for vaksinerte. Helseministeren ber folk likevel unngå unødvendige reiser til utlandet.

– Rådene om å unngå unødvendige reiser gjelder fortsatt. Folk må være forberedt på lange køer på grensen, hvis de likevel reiser, sa Høie.

Korona-sertifikatet kan også brukes til ulike ting i Norge. For eksempel for å kunne delta på arrangementer. Da kan de som har et grønt sertifikat, få delta. Grønt sertifikat betyr at du enten er vaksinert, har hatt korona eller har tatt en negativ test det siste døgnet.

I begynnelsen av juli kommer en felles, europeisk løsning for korona-sertifikat. Det kan komme endringer for hvordan sertifikatet kan brukes på reiser. Du kan laste ned det norske sertifikatet på mobil fra helsenorge.no. Det blir mulig fra 11. juni. Sertifikatet kan også skrives ut.

De som vil ha en forutsigbar sommer, bør fortsatt planlegge ferien i Norge. Det sa helseministeren.

– Hvis du blir smittet med korona i utlandet, kan det bli vanskelig å komme hjem til Norge før du er friskmeldt. Det kan også komme endringer i reglene om innreise, sa han.

Mer fra Norge

På forsiden nå