Norge
Brannen i vegetasjonen på Sotra i Øygarden kommune har spredd seg. Et helt boligfelt er evakuert.
Foto: Marit Hommedal / NTB

Brann ute av kontroll på Sotra

En skogbrann sprer seg på Sotra i Øygarden. 500 mennesker har måttet dra fra hjemmene sine. Brannfolk er skadd.

Brannen på Sotra startet torsdag formiddag. Vind gjorde at flammene spredde seg. Torsdag kveld var to hus i brann. Brannvesenet hadde ikke kontroll.

Omtrent 500 mennesker har måttet dra fra husene sine. Men flere tusen kan komme til å måtte evakuere. Det sier brannvesenet.

– Omfanget kan dreie seg om flere tusen. Men til nå snakker politiet om 500 evakuerte, sier Jarl Hestad til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved 110-sentralen Vest.

– Vi har god oversikt over brannen. Men vi har ikke klart å hindre den å spre seg. Den har spredd seg inn mot et boligfelt. Vi har fått brann i et bolighus, sa Hestad i 19-tida.

Avisa Bergens Tidende skriver at ett hus er skadd og et annet totalskadd. Det var ikke personer i noen av husene, ifølge brannvesenet.

Politiet har forberedt folk på at flere kan måtte dra fra husene sine.

– Det er alltid en fare så lenge det brenner. Det er det vi forsøker å forhindre, sier Hestad til NTB.

150 brannmannskaper fra ti brannstasjoner jobber med slokkingen. Noen av brannfolkene har fått lettere skader.

– Det er snakk om små brannskader og utmattelse. Det er en veldig tung og stor brann, sier Hestad til Bergens Tidende.

Det er vinden som gjør at brannen sprer seg. Det blåste litt mindre torsdag kveld. Da kan brannfolkene klare å få kontroll over flammene. Men det har vært tørt i flere dager. Dermed er faren stor for brann i gress og lyng.

Myndighetene følger med på brannen. Justisminister Monica Mæland får oppdateringer om hva som skjer. Statsminister Erna Solberg er rystet over bildene fra brannen.

– Grusomt å se bilder av flammene som nå har spredt seg også til bebyggelsen og manges hjem på Sotra. Flere hundre er evakuert. Både bakkemannskap og helikoptre fra skogbrannberedskapen jobber på spreng for å få kontroll med brannen. Vi følger utviklingen tett, skriver Solberg på Facebook.

Politiet meldte om brannen like etter klokka 12 torsdag.

---

Kort sagt:

  • Det brenner i skogen på øya Sotra.
  • Brannen har spredd seg til flere hus.
  • Flere hundre mennesker har måttet evakuere.

---Mer fra Norge

På forsiden nå