Norge

Bruker gammel solkrem

To av tre nordmenn vil bruke solkrem fra i fjor. Det viser tall fra en undersøkelse.

Det nærmer seg sommerferie. Været blir varmere, og vi ser solen oftere. To av tre nordmenn vil bruke solkrem fra i fjor. Det viser en undersøkelse gjort av Respons Analyse. Gammel solkrem kan fungere dårligere, om den ikke er oppbevart riktig. Det sier Lisa Grinaker. Hun er farmasøyt og fagsjef for nettbutikken Farmasiet.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys, sier Grinaker.

Kun en av fire sjekker holdbarhets-datoen før bruk. De fleste solkremer er holdbare i 12 måneder, etter åpning.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur. Den skal ikke ha blitt utsatt for sand, for høy varme og ikke direkte sollys, sier Grinaker.

Det er vanskelig å vite om solkremen faktisk beskytter mot solen.

– Det er ikke mulig å se om solkremen beskytter dårligere mot solen. Derfor må du alltid passe på at åpnet solkrem som har stått en stund kan gi dårligere beskyttelse mot solen. Hvis solkremen er oppbevart riktig vil du fint kunne bruke den igjen i år, sier Grinaker.

Norge er en av landene øverst på listen over hudkreft. 57 prosent sier at de glemmer å smøre seg. 26 prosent sier de dekker kroppen til med et plagg. 16 prosent synes solkrem er klissete og ubehagelig. 12 prosent sier at de blir raskere brune i sola uten solkrem. Og 11 prosent sier at de ikke blir solbrent.

– Jeg håper alle vil følge solvett-reglene, sier Grinaker.

---

Solvett-reglene fra Kreftforeningen

  • Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent
  • Bruk klær og skygge som beskyttelse
  • Bruk masse solkrem når du ikke er beskyttet på en annen måte
  • Ikke bruk solarium

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå