Norge
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland på ein pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB / NPK

Flere kan ha karantene hjemme

Det åpnes for at flere kan ta karantenen i eget hjem.

Korona-smitten i Norge synker. Fredag hadde regjeringen presse-konferanse. Der fortalte de om korona-situasjonen i Norge.

– God kontroll på grensene gjør det mulig for Norge å åpne opp for å reise. Det sier Monica Mæland. Hun er justisminister.

Politiet har ansvar på grensene til utlandet. Regjeringen gir dem penger til å ansette 100 nye politifolk på grensene.

Karantene ved innreise er viktig for å hindre smitte fra utlandet. De som kommer fra utlandet skal ha karantene på hotell. Nå endres reglene for dette.

Mæland sier at det noen ganger må gjøres unntak. Det vil gjelde personer med spesielle årsaker til å slippe å karantenen på hotell. Du må søke for å slippe det.

I tillegg vil beskyttede personer kunne gå ut av karantene etter tre døgn. Dette kan gjøres ved å vise en negativ korona-test. Det samme gjelder for de under 12 år. Beskyttede personer kan være i karantene hjemme.

Beskyttede personer er de som har fullvaksinert. Eller de som har hatt korona de siste seks månedene.

– Det er fortsatt en risiko for at beskyttede blir smittet og sprer smitte videre. Men risikoen er langt mindre enn for personer som er ubeskyttet. Vi mener derfor at de kan ha kortere karantene. Det sier Bent Høie. Han er helseminister.

Mange har tatt vaksinen i Norge. Og vaksinen har god effekt etter to doser.

– Det betyr at vi kun ser noen få tilfeller av smitte fra utlandet. Det sier Espen Nakstad. Han er assisterende direktør for Helsedirektoratet.

Han tror at det vil bli mye mindre smitte i Europa. Men at det ikke blir helt borte.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå