Verden
Bildet viser Reykjavik på Island med en isbre i bakgrunnen.

Isbreene på Island krymper kraftig

Isbreene på Island har krympet med 7 prosent siden år 2000. Det viser en ny studie. Varmere klima er årsaken, ifølge forskerne.

Isbreene dekker over 10 prosent av Island. Men isbreene har smeltet lenge. Siden 1890 har isbreene krympet med nesten 2.200 kvadratkilometer. Det tilsvarer 18 prosent.

Men nesten en tredel av smeltingen har skjedd siden år 2000. Det viser en studie. Den er publisert i det islandske vitenskaps-tidsskriftet Jökull.

Breene på Island står i fare for å forsvinne helt. Det kan skje innen 2200. Det har eksperter advart om tidligere.

De siste 20 årene har nesten like mye is som overflaten til breen Hofsjökull blitt borte. Det er Islands tredje største isbre.

– Endringene i breområdet på Island siden 1890 er et klart resultat av klima-endringene. Det skriver forfatterne av studien.

– Utviklingen har vært ganske lik over hele landet. Selv om blant annet aktivitet fra vulkaner har hatt noe si for enkelte breer, skriver de.

I 2014 ble ikke lenger breen Okjökull sett på som en isbre. Det var første gang noe sånt skjedde på Island. Forskere fant ut at den bare var laget av død is. Den beveget seg ikke lenger slik en «levende» isbre gjør.

Det er 220.000 isbreer i verden. Nesten alle sammen smelter stadig raskere. Det bidrar til at havet stiger.

Hvert år har 267 milliarder tonn is fra isbreer smeltet bort. Det er snittet i løpet av årene mellom 2000 og 2019. Det viser bilder som romfartsorganisasjonen NASA har tatt med satellitt.

Forskerne fant ut at smeltingen hadde skjedd stadig raskere i denne perioden.

Verdens-organisasjonen FNs klimapanel skal ta med resultatene fra rapporten. De blir med i klimapanelets nye rapport i 2022.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå