Norge
[object Object]

Nye regler for el-sparkesykler

Byrådet i Oslo ønsker at det skal være 8.000 el-sparkesykler blant alle utleierne. Det står på et forslag som er sendt til høring.

Mandag ble det sendt inn forslag fra byrådet i Oslo. Forslaget gjelder regler for el-sparkesykler. Det foreslås å stanse utleie mellom klokket ett og fem på natten, i ukedagene. Og at det skal bli begrensninger på hastighet i enkelte områder. I tillegg ønsker byrådet at det skal totalt være 8.000 el-sparkesykler.

– Det er positivt at byrådet endelig tar grep, men dersom forslaget blir stående, vil det være en katastrofe de som bruker el-sparkesykkel. Det sier Christina Moe Gjerde. Hun er sjef for Voi. De leier ut el-sparkesykler.

Hun mener at dersom man reduserer antallet vil dette gå utover tilbudet.

– Totalt kunne ha 8.000 el-sparkesykler er uforståelig. Byrådet bør heller ta anbud om å begrense antall utleiere og stille krav til at el-sparkesyklene er i bruk og ikke står stille. Halvparten av våre blir brukt mer enn ti ganger om dagen, sier Gjerde.

Byrådet i Oslo har arbeidet lenge for å regulere el-sparkesyklene. De har skapt kaos, og problemer for eldre, rullestolbrukere og svaksynte.

– Jeg er opptatt av at vi skal regulere bruken av el-sparkesykler kraftig i Oslo. Aktørene har hatt fritt spillerom for lenge og det har blitt kjempepopulært. Men nå er det altfor mange, sier Lan Marie Berg til avisa VG. Hun sitter i byrådet.

---

Regler for el-sparkesykler

  • Det skal totalt være 8.000 el-sparkesykler i Oslo. Disse skal fordeles på fire ulike soner i byen.
  • Utleier er selv ansvarlig for å fjerne og rydde el-sparkesykler som står i veien.
  • Utleie av el-sparkesyklene skal stenge mellom klokken 01.00 og 05.00 på ukedagene. Alarmfunksjoner skal være skrudd av mellom 20.00 og 07.00 på hverdager og 20.00 og 09.00 på lørdag, søndag og helligdager.
  • Det skal være områder hvor det er forbud mot el-sparkesykkel og begrensinger på hastighet.
  • Oslo kommune tar el-sparkesykler og rydder de bort, dersom de er i veien. De sender et gebyr til aktørene på 1.590 norske kroner.
  • Du kan få gebyr om det er flere enn én person på el-sparkesykkelen
  • Du kan få gebyr om du parkerer feil. Hvis el-sparkesykkelen er i veien eller hindrer for at noen kan komme forbi. Kan du få et gebyr på 900 kroner.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå