Verden

Spionerte USA på sine venner?

Overvåket USA flere land i Europa gjennom fibernettet? Flere land krever et tydelig svar.

Forrige helg kom avsløringen: USA skal ha overvåket land i Europa. Det skal ha skjedd via fiberkabler som Danmark eide. Kanalen Danmark Radio (NR) hadde funnet ut dette.

Det skal dreise seg om spionasje på politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike. Opplysningene stammer fra anonyme kilder, skriver DR. Overvåkingen skal ha skjedd i 2014. USAs etterretningstjeneste skal ha gjort overvåkingen.

Alle disse landene er sammen med USA i forsvars-alliansen Nato. Derfor reagerer de sterkt. Tidligere har Frankrike, Tyskland og Sverige krevd svar fra Danmark og USA om anklagene.

Norge har krevd svar fra USAs ambassadør.

Den amerikanske ambassaden måtte i forrige uke svare for seg. De ble kalt inn til norske myndigheter i departementet.

– Vi har sagt klart ifra om at etterretning mot allierte er uakseptabelt og unødvendig, sier Frank Bakke-Jensen til nyhetsbyrået NTB. Han er forsvarsminister.

USA svarer at de har endret på måten de gjør overvåking på. Det sier statsminister Erna Solberg at hun er glad for.

De sier de vil samarbeide med Norge og andre land for å klarlegge hva som er skjedd.

Innkallingen til USAs ambassade i Oslo var for å følge opp denne invitasjonen, sier hun.

Torsdag snakket Solberg også med den danske statsministeren Mette Frederiksen.

– Jeg gjentok overfor henne at vi anser spionasje mot nære venner og allierte som uakseptabelt og unødvendig, sier Solberg.

USAs etteretning skal ha ha fått lov til å bruke de danske internett-kablene til spionasje. Slik kunne de hente mye data fra land USA egentlig er gode venner med.

Solberg sier at danskene sjekker sin etterretningstjeneste. Norge og Danmark er enige om å ha nær kontakt om forhold som berører Norge.

Sverige er ikke fornøyd med svarene fra Danmark.

Peter Hultqvist er svensk forsvarsminister. Han mener at de ikke har fått nok informasjon så langt.

– Vi må fortsette prosessen. Derfor planlegger jeg nye kontakter i denne saken. Ikke bare med Danmark, men vi skal også fornye kontakten med USA, sa Hultqvist. Han fortalte svenske politikere om det som har skjedd.

Mette Fredriksen har sagt at det ikke har vært systematisk overvåking av allierte land. Hun tror ikke at Danmarks forhold til land som Tyskland og Frankrike er ødelagt.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil også vite mer.

– Nasjonene som er innblandet i saken, er Nato-allierte. Vi må få alle fakta på bordet for å finne ut hva som faktisk skjedde, sier Stoltenberg til DR.

USA lover at de vil svare på alle spørsmål fra allierte land.

Alle spørsmål vil bli besvart, sier talsperson Karine Jean-Pierre. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.


---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå