Norge

Én av fem barn får avslag på psykisk hjelp

Flere barn og unge skulle fått psykisk hjelp i kommunen, mener barneombudet. De siste årene har mer enn én av fem barn blitt avvist i spesialist-helsetjenesten.

Mange barn får ikke hjelp de trenger. Det viser tall kanalen P4 har hentet fra Helsedirektoratet. 21 prosent av barn og unge som ble henvist til spesialist-helsetjenesten i 2018, fikk ikke hjelp.

Det var ingen bedring i 2019 og 2020. Da var tallene 23 prosent og 21 prosent.

Inga Bejer Engh er barne-ombud. Hun mener tallene blir høye fordi for mange barn blir sendt til spesialist-helsetjenesten. Det skjer fordi det mangler andre tilbud.

– De får da ikke hjelp i spesialist-helsetjenesten. De får ikke hjelp i kommunen sin. Og det er alvorlig, sier hun.

De som får nei til hjelp av spesialist, er ofte sendt dit av uklare årsaker. Mange av disse skulle hatt hjelp i kommunen de bor, mener Engh. For det er der de skal ha hjelp for lette plager. Engh mener kommunene må gjøre mer for å sørge for at det blir mindre press på barne- og ungdomspsykiatrien (BUP).

– Det er veldig mange kommuner som ikke har tatt sitt ansvar for å gi et tilbud til barn med lette og moderate plager. BUP vil ha for lite kapasitet, så lenge kommunene ikke får på plass det de skal, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå