Norge

Høyere straff for deling av krenkende bilder

Deler du private krenkende bilder, lydopptak eller filmer av andre, kan du snart straffes med fengsel i inntil to år.

Regjeringen har vedtatt en ny lov på deling av krenkende bilder, lydopptak eller video. Det har tidligere vært en lov på dette. Nå skal straffen økes. Fra 1. juli vil du straffes med inntil to år i fengsel, ved deling av filene. Det gjelder for eksempel deling av nakenbilder eller voldsvideoer. Loven skal gjøre det tydeligere på hva som er lov og ikke. Og vise hvor alvorlig dette faktisk er for den som rammes.

– Deling av slikt innhold er en stor påkjenning for den som rammes. Det er derfor bra at straffen skjerpes. Det sier Mari Velsand. Hun er direktør for Medietilsynet.

Nesten halvparten av barn på 13 til 18 år har blitt spurt om de kan dele eller sende et nakenbilde av seg selv. Mens fire av ti har fått tilsendt nakenbilder av andre.

– Vi tror denne lov-reguleringen kan øke forståelsen for hvor alvorlige konsekvenser uønsket bildedeling kan gå. Både for den som deler og den som krenker. Det kan igjen gjøre at færre deler denne typen materiale, sier Velsand.

Regjeringen ønsker å sende et tydelig signal. Om at deling av krenkende innhold er alvorlig kriminalitet.

– Vi har sett en uheldig utvikling hvor stadig flere unge deler seksualiserte og andre krenkende bilder og filmet uten samtykke. Det er en stor påkjenning for dem som blir rammet. Som kan følge dem lenge. Det sier Kjell Ingolf Ropstad. Han er barne og familie-minister.


Mer fra Norge

På forsiden nå