Norge
Sylvi Listhaug er ikke fornøyd.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Åpningen kan skape kaos

Fredag åpner regjeringen for at politiet skal kontrollere korona-sertifikat på grensen. Er du fullvaksinert slipper du også innreise-karantene.

Fredag klokken tre åpner politiet for å kontrollere korona-sertifikat på grensen. Regjeringen endrer også karantene-reglene. De som kan dokumentere at de har tatt begge dosene med korona-vaksine, slipper innreise-karantene. Dette åpner for at rundt 1,3 millioner nordmenn kan reise til utlandet, uten å måtte dra i karantene ved hjemreise til Norge.

– Hvis det som nå sies i mediene er riktig, er det fullstendig kaos. Dette er ingen gjenåpnings-plan. Dette er gjenåpnings-kaos. Helt åpenbart burde det vært planlagt bedre for gjenåpning enn dette. Det sier Sylvi Listhaug. Hun er partileder for Fremskrittspartiet (FrP).

Regjeringen har lenge visst at Norge skal åpne opp igjen. Det burde blitt planlagt bedre. Det mener Listhaug.

Listhaug trekker frem flere problemer med korona-sertifikatet. Det er fare for sprengt testkapasitet i kommuner nærme grensene. Helse-direktoratets informasjons-telefon har opplevd lang kø. Og regjeringen må sikre at sertifikatet er tilgjengelig for alle. Også de uten tilgang til digitalt verktøy.

– Dette er ikke holdbart og sterkt kritikkverdig. Eldreombudet påpeker at dette er diskriminerende. Og vi forventer at regjeringen rydder opp og at eldre også skal få kunne bevege seg fritt med sertifikat, sier Listhaug.

Direktoratet for politiet er bekymret for endringene på innreise-reglene. De tror dette vil føre til flere reisende og økt kø ved grensene.

– Da er det viktig for meg å si at de som jobber på grensen, jobber så godt de kan i en krevende situasjon. Og at vi alle må vise tålmodighet med politi, toll, vektere og kommune-ansatte ved grensen. De gjør en kjempeinnsats for vårt felles beste. Det sier Monica Mæland. Hun er justis-minister.

Ved ankomst til Norge må du fortsatt ha fylt ut innreise-skjema. Du må også vise frem et norsk korona-sertifikat. Og du må testes for korona-virus.

– Vi må unngå importsmitte og en potensiell ny nedstengning, som en konsekvens av flere reiser, sier Mæland.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse mandag, klokken tre. De skal gi mer informasjon om korona-sertifikatet. Og hvordan dette skal brukes.


Mer fra Norge

På forsiden nå