Norge

Svenskene savner norske turister

Snart åpner grensene til Sverige. Og det er flere enn oss som er glad for det. Også svenskene gleder seg til å få besøk av nordmenn igjen.

Det var lite nordmenn på besøk i Sverige i 2020. Nå forbereder svenskene seg på å ønske de norske turistene tilbake.

Vest-Sverige er et populært feriested for nordmenn. I 2019 hadde nordmenn 1,2 millioner overnattinger i Sverige. I 2020 var det 84 prosent færre overnattinger. Det melder Turistrådet Vest-Sverige.

Fredrik Lindén er administrerende direktør i Turistrådet Vest-Sverige. Han sier at det siste året har vært vanskelig for turistnæringen der.

– Norske turister er dypt savnet. Og vi håper nå på en rask, men forsvarlig åpning av grensen, sier han.

Fra denne helgen kan fullvaksinerte nordmenn reise til Sverige uten å havne i karantene når de kommer hjem igjen. Det samme gjelder for de som har vært smittet med korona-viruset de seks siste månedene.

Ved grensa må de ta en korona-test. De kan også vente med å ta testen. Men den må tas innen to dager etter at de er kommet tilbake. Kommunene ved grensa har forberedt seg på mye trafikk. Både Eidskog og Halden kommune har jobbet for å kunne ta imot mange på vei inn og ut av Sverige.

– Vi forventer en kraftig økning i trafikken på Svinesund. Det må folk som planlegger Sverige-tur, være forberedt på, sier Jostein Stø. Han er leder for Svinesund internasjonale testsenter.

Politiet er bekymret for at det kan bli mye trafikk. De er redd for at det blir kaos på grensen. Derfor oppfordrer de folk til å lese reglene nøye. Alle som reiser inn i Norge må fylle ut et skjema tidligst tre døgn før avreise.

– Selv om du ikke skal i karantene, må du i kontroll på grensa. Reglene endrer seg hele tiden. Spørsmål om reglene blir ofte en samtale på grensa som forsinker andre som reiser. det sier Tone Vangen til avisa VG. Hun er direktør for beredskap i Politi-direktoratet.

Og mens svenskene gleder seg til å ta oss imot, er vi i Norge mindre åpne for å ta imot turister igjen.

Bare 13 prosent av nordmenn synes det bør åpne for at flere utenlandske turister skal kunne besøke Norge. Det viser Norsk koronamonitor fra Opinion.

Nesten fire av fem svarte at de ikke synes det bør åpne for turister. Det er flere enn på samme tid i fjor.

83 prosent av det norske folk sier at de tror sommerferien kun blir i Norge.

Mer fra Norge

På forsiden nå