Norge

– Unikt å tillate en vaksine du kan dø av

Janssen-vaksinen ble satt på vent i mai. Dette skjedde etter flere tilfeller med blodpropp hos folk som hadde tatt vaksinen. Nå åpner regjeringen opp for at vaksinen kan brukes.

Nå skal det bli frivillig om du vil ta Janssen-vaksinen i Norge. Vaksinen er en av vaksinene folk kan ta mot korona-viruset. I mai ble den satt på pause etter flere tilfeller der vaksinerte fikk blodpropp, og lavt antall blodplater.

– At man tar en vaksine med så tydelig risiko for dødelige bivirkninger er uvanlig. Det sier Camilla Stoltenberg til avisa VG. Hun er direktør for Folkehelse-instituttet (FHI).

I Norge har vi Pfizer-vaksinen og Moderna-vaksinen. Begge disse brukes daglig til vaksinering. Janssen-vaksinen skal kunne tas frivillig etter samtale med lege.

– Jeg er redd for at noen får blodpropp og jeg er redd for at noen kan dø av dette. Men jeg håper det ikke skjer, sier Stoltenberg.

Til tross for å være redd for hvordan dette utvikler seg, er hun også åpen for at vaksinen ikke er like farlig som først antatt.

– Det er selvfølgelig en mulighet. Det må vi være åpne for og håpe, sier Stoltenberg.

FHI har selv anbefalt at vaksinen ikke skal bli med i vaksine-programmet. Onsdag gikk regjeringen mot denne anbefalingen. Dersom regjeringen blir enige om kriteriene, kan du ta vaksinen fra tirsdag. Etter en samtale med lege.


Mer fra Norge

På forsiden nå