Norge

Slik går du på do i naturen

Er du en av de mange som skal ut i naturen i sommer? I så fall vil Norsk Friluftsliv at du skal ta med deg dopapiret ditt hjem.

Nordmenns interesse for friluftsliv har aldri vært høyere. Organisasjonen Norsk Friluftsliv mener det er fint at mange kommer seg ut på tur. Men de er bekymret for forsøpling i naturen.

Nå har de en klar oppfordring til alle som skal ut i norsk natur i tiden framover.

– Det er på tide at folk lærer seg hvordan de skal gå på do på tur. Ingen har lyst til å se synlige spor etter andres dobesøk når de er i naturen, sier Bente Lier. Hun er generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Hun sier at alle bør ta med seg det brukte dopapiret hjem. Slik holder naturen seg fin og ren.

Lier mener det er enkelt å gå på do i naturen uten å etterlate spor. Men det krever noen forberedelser. I tillegg til å pakke dopapiret i sekken må du også ha med noe å frakte det brukte papiret i hjem igjen.

Norsk Friluftsliv ha laget fem tips:

Vær forberedt. Ha med deg det du trenger. Det er blant annet dopapir og håndsprit. En liten spade og en plastpose til brukt papir, bind og tamponger.

Gå langt unna stien. Når du må gå på do, bør du gjøre det et stykke unna steder der andre går eller oppholder seg.

Gå unna vannet. Gå minst 100 meter bort fra bekker, elver og sjøer. Der kan det hende at folk fyller vannflasken sin, fisker og bader.

Grav et hull i bakken. Er bakken myk, kan du grave et hull. Det kan være omtrent 20 cm dypt. Når du er ferdig, fyller du hullet med jord, stein, mose eller kvister.

Ta med dopapiret hjem. Naturen bruker to til fire uker på å bryte ned papiret. Noen ganger kan det ta flere måneder før det brytes ned. Du kan også brenne det på bålet.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå