Norge
Bildet viser tilskuere som sitter spredt på tribunen under en fotballkamp mellom Viking og Mjøndalen.

Snart kan du dra på konsert, fotballkamp og festival

Regjeringen åpner for større arrangementer. Men du må kunne vise et grønt korona-sertifikat for å komme inn.

Korona-sertifikatet kom før helgen. Det viser om du er beskyttet mot korona gjennom vaksine eller tidligere smitte. Eller om du nylig har testet negativt for korona. Da lyser sertifikatet grønt.

Nå vil regjeringen la folk gå på større konserter, fotballkamper og festivaler igjen. Det blir også mulig å delta på kystcruise i Norge. Korona-sertifikatet gjør dette mulig. Det sa helseminister Bent Høie på en pressen-konferanse mandag.

Hittil i pandemien har fritiden handlet om de små, viktige tingene. Som å møte de nærmeste, gå turer og nyte naturen. Men dette endrer seg snart, sier Høie.

– Nå kommer tiden der vi kan ha det gøy på andre måter igjen. Vi kan snart gå på store konserter, fotballkamper og på festival, sier Høie.

Det gjelder fra trinn 3 i planen om å åpne Norge igjen. Det skjer 17. juni.

Da kan 1.000 personer samles på arrangementer innendørs. Har de faste plasser, kan 1.500 samles. Ute kan 2.000 delta uten faste plasser. Med faste plasser kan 5.000 deltakere for eksempel se en fotballkamp. Det sa Høie.

Alle som ikke er beskyttet mot korona, kan ta en hurtigtest. Testen må tas innen 24 timer før arrangementet starter. En negativ test gir deg lov til å delta. Da kan du vise den fram med korona-sertifikatet. Det kan lastes ned som en app på mobilen fra helsenorge.no.

Staten skal betale for testene. Både arrangør og deltaker slipper å betale noe. Testen kan tas privat, sa helseministeren.

Snart har 2 millioner nordmenn fått minst én dose vaksine mot korona. Det sa Høie under presse-konferansen. Men regjeringen forlenger tiden mellom første og andre dose fra 9 til 12 uker. Årsaken er at vi får 900.000 færre doser av Pfizer sin vaksine. Det er i løpet av de tre neste månedene. Men vi får litt flere doser fra Moderna. Det fører til én ukes forsinkelse i vaksineringen av folk over 18 år. Og to ukers forsinkelse av andre dose. Det sa Høie.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå