Norge

Nav ba søker om å låne grill

En mann hadde ikke råd til å betale strømregningen. Han ba om hjelp fra Nav. De rådet ham til å låne en grill og drikke vann fra springen.

En mann slet med å betale strømregningen sin. Han mottar uføretrygd fra Nav. Han ba Nav om hjelp til å betale regningen for å få strømmen tilbake.

Svaret han fikk fra Nav, ble spredt på sosiale medier i helgen. Årsaken er Nav Indre Østfold sin grunn for å si nei til søknaden om sosialhjelp.

«Det er nå sommer, og det er meldt varmt og fint vær over en lang periode. Du er dermed ikke avhengig av varme i din bolig for å overleve», skriver Nav i vedtaket.

«Kanskje kan du låne deg en grill om du ikke har en selv. Slik at du kan lage deg middager uten å være avhengig av elektrisitet i hjemmet. Det ligger per 09.06.21 også flere griller på finn.no som gis bort i nærområdet. Videre kan du drikke saft/vann fra springen hjemme. Slik at du ikke er i behov for kjøleskap for å få i deg drikke i disse sommermånedene», står det i brevet fra Nav Indre Østfold.

Rikke Haagensen er leder ved Nav Indre Østfold. Hun beklager vedtaket til avisa VG. Hun bekrefter samtidig at det er ekte. Hun skriver at de vil se på sine rutiner for å sende ut vedtak. De vil også sjekke at folk blir godt tatt vare på i det Nav Indre Østfold kommuniserer til dem. Det skriver hun i en e-post.

VG har snakket med personen som fikk brevet fra Nav.

– Jeg holdt på å dette av stolen da jeg så begrunnelsen, sier mannen til VG.

Strømmen hans ble stengt tirsdag. Dagen etter kom avslaget fra Nav, skriver VG. I vedtaket gir Nav nødhjelp på 600 kroner. Men de gir altså ingen støtte til strøm. For å få strømmen tilbake, må mannen betale litt over 9.000 kroner. Det står det i brevet.

Jan Fridthjof Bernt er jussprofessor. Han mener avslaget er ulovlig og etisk uforsvarlig.

– Slik skal ikke noe menneske som har med offentlige myndigheter å gjøre, finne seg i å bli behandlet og tiltalt. Det sier Bernt til VG.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå